Crna Gora traži pomoć od NATO-a u medicinskoj opremi

U Crnoj Gori registrirano je još šest osoba inficiranih korona virusom (EPA)

Crna Gora je od mehanizma Sjevernoatlantske alijanse (NATO) zatražila maske, rukavice, respiratore i drugu zaštitnu i medicinsku orpemu kao pomoć u borbi protiv širenja korona virusa.

Zahtjev za pomoć upućen je Euroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC), prenosi Beta, pozivajući se na podgoričke Vijesti.

Ovaj centar je osnovni civilni mehanizam odgovora na vanredne situacije, preko kojeg je Crna Gora dobila pomoć u gašenju požara 2017. godine.

U molbi, koja je objavljena na internet stranici Alijanse i upućena svim članicama NATO-a i partnerskim zemaljama, Crna Gora kao pomoć traži više od 5,6 miliona hiruških maski, pola miliona maski sa P2 i P3 filterima, 6,5 miliona pari rukavica, 250.000 naočara i vizira, više od 336.000 hiruških kecelja još 100.000 nepromočivih, kao i 50.000 nepromočivih kecelja, milion jednokratnih hiruških kapi i naglavaka.

Također se traži 320 respiratora, 20 bronhoskopa, 40 laringoskopa, 20 apsiratora, 50 EKG aparata i dva defibrilatora.

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore je ranije saopćeno da će razmotriti traženje pomoći od NATO-a i drugih međunarodnih organizacija.

Respiratora neće nedostajati

Sam Savez ne posjeduje zalihe respiratora i druge medicinske opreme, ali pomaže na druge načine, kao što su logistika i transport.

U Crnoj Gori registrirano je još šest osoba inficiranih korona virusom, saopćeno je u ponedjeljak ujutro iz Instituta za javno zdravlje, tako da se broj zaraženih popeo na 91.

U saopćenju se navodi da se pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom nalazi 6.278 osoba.

Crnogorski zdravstveni sistem u ovom trenutku raspolaže sa 88 respiratora, a nijedan pacijent koji je pozitivan na virus COVID-19 nije priključen, saopćio je za Dan rukovodilac Kriznog operativnog medicinskog štaba Ranko Lazović.

Naveo je kako će do kraja sedmice broj respiratora biti povećan na 150, da ih neće nedostajati i da građani ne trebaju brinuti.

Istakao je da je zdravstveni sektor u potpunosti funkcionalan, ali da se priprema i za najgori scenario.

Lazović je naveo da je određeni broj ljekara i medicinskog osoblja u samoizolaciji zbog rizika, ali da zdravstveni sistem Crne Gore funkcionira u potpunosti.

Izvor: Agencije