SDA, SBB i DF u novom sazivu Vlade Kantona Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo imenovala je novi saziv kantonalne vlade (Fena)
Skupština Kantona Sarajevo imenovala je novi saziv kantonalne vlade (Fena)

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, njih 18, imenovali su danas na sjednici novi saziv kantonalne vlade, koju će predvoditi premijer Mario Nenadić, kao zajednički prijedlog nove koalicijske vlade, prenosi Fena

Novi saziv Vlade KS-a čine kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF) nakon što je dosadašnja vlada smijenjena voljom novouspostavjene skupštinske većine.

SDA sada ima sedam ministara. Resor pravde i uprave vodit će Mersa Kustura, novi ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je Faruk Kapidžić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar finansija Jasmin Halebić, ministar kulture i sporta Kenan Alikadić, a ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica.

SBB ima tri ministra. Ismir Jusko novi je kantonalni ministar unutrašnjih poslova, Anis Krivić ministar obrazovanja, nauke i mladih, a na čelu Ministarstva rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica bit će Jasna Agić.

Rasprava među zastupnicima

Kadrovi DF su Rusmir Mesihović, kao ministar zdravstva, te Draško Jeličić, kao ministar privrede.

Upravo je ime Jeličića izazvalo najviše rasprave među zastupnicima. Naime, Nenadić je kazao da će Vladu činiti dva ministra iz reda Ostalih, dva iz reda Hrvata dok će ostali biti Bošnjaci, međutim, nakon zatražene pauze Nenadić se ispravio i kazao da se Jeličić izjašnjava kao Srbin.

Zastupnik opozicijske Socijaldemokratske partije (SDP) Igor Stojanović kazao je da se dogodilo to da je jedan ministar u 15 minuta pauze promijenio nacionalnost te je pozvao predsjedavajuću Kluba Srba Smiljanu Viteškić (SDA) da pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa, što je ona odbila.

Nacionalni sastav Vlade problematizirao je zastupnik Naroda i pravde Elmedin Konaković, ali je ocijenio i da je mandatar Nenadić, iako je riječ o stručnom čovjeku, pristao biti dio sistema koji je pokazao sve nedostatke političkih čelnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO