Šušnjaru potvrđeno 20 godina zatvora za zločine u Višegradu

Šušnjar je po okončanju rata u Bosni i Hercegovini pobjegao u Francusku, gdje se godinama skrivao (Arhiva)

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je pravomoćnu kaznu 20 godina zatvora Radomiru Šušnjaru, koji je proglašen krivim za učešće u ratnim zločinima počinjenim u Višegradu, u istočnoj Bosni, potvrdio je njegov advokat Dejan Bogdanović za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN).

“Žalba je odbijena i potvrđena je prvostepena presuda”, kazao je Bogdanović.

Šušnjar je ratnih godina bio jedan od zapovjednika paravojnih jedinica Srba u Višegradu. U kampanji etničkih progona, u kojima je protjerano gotovo cjelokupno bošnjačko stanovništvo s tog područja, počinjeni su neki od najtežih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Šušnjara je u oktobru 2019. Sud Bosne i Hercegovine proglasio krivim za neke od tih zločina jer je tokom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da je u junu 1992. direktno učestvovao u pogubljenju desetaka civila bošnjačke nacionalnosti.

‘Živa lomača’

Riječ je o ženama, djeci i starcima iz sela Koritnik. Nakon što su ih zarobili i opljačkali pripadnici paravojnih jedinica, čiji je jedan od zapovjednika bio Šušnjar, prebačeni su u Višegrad, zatočeni u jednoj kući i potom živi spaljeni.

Najmlađe žrtve bile su jednogodišnji dječak i petogodišnja djevojčica.

Taj zločin, poznat pod nazivom “Živa lomača”, ostao je trajni simbol brutalnosti kojom su srpske paravojne snage na samom početku rata provodile etničko čišćenje područja koja su zauzele.

Šušnjar je po okončanju rata u Bosni i Hercegovini pobjegao u Francusku, gdje se godinama skrivao, a nakon podizanja optužnice i na osnovu zahtjeva bosanskohercegovačkog pravosuđa izručen je 2018.

Zbog zločina u Višegradu ranije je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Milan Lukić osuđen na doživotni zatvor, a njegov rođak Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

Izvor: Agencije