Skupština Kosova danas treba glasati o povjerenju Vladi

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je preporučio da udaljenost među zastupnicima bude 1,5 do dva metra (EPA)

Skupština Kosova danas treba održati sjednicu na čijem će dnevnom redu biti inicijativa Demokratskog saveza Kosova da se glasa o povjerenju Vladi, na čijem je čelu premijer Albin Kurti.

Predsjednica Skupštine Vjosa Osmani je, nakon sastanka Predsjedništva Skupštine, kazala da je većinom glasova odlučeno da se sjednica održi u srijedu s početkom u 11:00 sati, iako ne postoje adekvatni uslovi za održavanje sjednice u vrijeme mjera protiv širenja korona virusa.

Istakla je da su za održavanje sjednice bila četiri člana Predsjedništva, dok su ona i još jedan član bili protiv, prenosi Anadolija.

Kako je kazala Osmani, Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je preporučio da udaljenost među zastupnicima bude najmanje 1,5 do dva metra, a to je nemoguće osigurati u skupštinskoj plenarnoj sali.

Na toj udaljenosti može biti samo 88 zastupnika, a Skupština ima 120 zastupnika.

Osmani je novinarima rekla da ona neće glasati za prijedlog njene partije (Demokratski savez Kosova) da se ruši Vlada, a i ostale zastupnike je pozvala da glasaju protiv tog prijedloga.

Istakla je da bi eventualna nova tehnička vlada, u kojoj ne bi bio Pokret Samoopredeljenje premijera Kurtija, koji ima najviše zastupnika u Skupštini, značila i da ona ne bi mogla ostati na poziciji predsjednice Skupštine.

Ukinute takse na uvoz sirovina

Demokratski savez Kosova prošle sedmice je predao zahtjev Skupštini Kosova za izglasavanje nepovjerenja Vladi, zbog toga što nije ukinula 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine te zbog smjene ministra unutrašnjih poslova Agima Veliua.

Demokratski savez Kosova, na čijem je čelu Isa Mustafa, tražio je potpuno ukidanje taksi, kako su to od Kosova zahtjevale Sjedinjene Američke Države.

Kurti je ministra Veliua (Demokratski savez Kosova) smijenio u prošlu srijedu, zbog izjava da podržava proglašenje vanrednog stanja, kao i zbog širenja panike među građanima izjavom da se broj zaraženih korona virusom povećava iz sata u sat.

Potom je u petak Vlada Kosova ukinula takse od 100 posto na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a od 1. aprila takse bi trebale biti potpuno ukinute, uz uvođenje reciprociteta.

Kurti je krajem februara najavio da će Vlada 15. marta početi postupno i uslovljeno ukidanje taksi, međutim, tom predlogu se usprotivio Demokratski savez Kosova, koji je Kurtijevom Pokretu Samoopredeljenje koalicioni partner.

Izvor: Agencije