Konvoji za povratak državljana Srbije iz Slovenije

Neki državljani Srbije morali su ostati u Sloveniji i pet dana (EPA)

Vlada Slovenije postigla je dogovor s Vladom Srbije o vraćanju približno 400 državljana Srbije u domovinu nakon što su “zapeli” u Sloveniji zbog pandemije korona virusa, potvrdio je u utorak poslijepodne glasnogovornik slovenske vlade i kriznog štaba Jelko Kacin, prenosi agencija Hina.

Prvi konvoj Srbijanaca koji se zbog restrikcija na granicama nisu mogli vratiti u domovinu prema Beogradu krenut će iz Slovenije još danas, a tranzit je preko svoje teritorije dopustila i Hrvatska, kazao je Kacin u izjavi novinarima u Ljubljani.

Pojasnio je da je riječ o državljanima Srbije koji su “zapeli” u Sloveniji na povratku u domovinu iz skandinavskih država, Beneluksa, Njemačke, Češke, Slovačke i Austrije, pri čemu su neki u Sloveniji morali ostati i pet dana.

Izuzetan napor

Prema njegovim riječima, to se dogodilo jer je Srbija u nastojanju da spriječi dodatni prenos korona virusa iz inozemstva bila zatvorila granicu i za svoje državljane koji žive i rade vani i za pripadnike dijaspore.

Zato je bio potreban izuzetan napor za dogovor između Slovenije, Hrvatske i Srbije za oblikovanje humanitarnih konvoja kako bi se ti Srbi vratili kući, rekao je Kacin.

Dodao je da je u rješavanju tog zapleta, uz slovenskog i hrvatskog premijera, učestvovao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, garantirajući svojim državljanima koji su bili blokirani u inozemstvu da mogu ući u Srbiju.

Izvor: Agencije