Konačno saglasnost o pregovorima s Albanijom i S. Makedonijom

Sjeverna Makedonija, Albanija, EU, Zastave
Albanija će, za razliku od Sjeverne Makedonije, dobiti i dodatne uvjete (EPA)

Zemlje članice Europske unije postigle su suglasnost o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i sada je potrebno još i službeno donijeti odluku o tome, doznaje se u ponedjeljak iz diplomatskih izvora, prenosi Hina.

Dogovor o nacrtu zaključaka Vijeća za opće poslove najvećim je dijelom postignut još u petak na sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper), koji čine veleposlanici zemalja članica. Tijekom vikenda usuglašen je i preostali dio teksta, na kojem je inzistirala Grčka, a odnosi se na zaštitu grčke manjine u Albaniji.

Nacrt zaključaka trebao bi dobiti političku potporu na videokonferenciji Vijeća za opće poslove, koja će biti održana u utorak, a zaključci će formalno biti usvojeni pisanom procedurom, s obzirom na to da videokonferencije nemaju status službenih sastanaka, na kojima se jedino mogu donositi odluke.

Kad je riječ o Sjevernoj Makedoniji, prva međuvladina konferencija trebala bi biti održana nakon što Vijeće dogovori tekst Pregovaračkog okvira.

Nesloga o prijedlogu Pregovaračkog okvira

Hrvatsko je predsjedništvo predložilo da se Komisiju pozove da za obje zemlje, najkasnije do lipnja, napravi prijedlog Pregovaračkog okvira, međutim, tijekom rasprave na Odboru stalnih predstavnika o tomu nema suglasnosti i ta je formulacija izbačena. To znači da dio zemalja članica želi ostaviti prostor za što dulje odugovlačenje prije stvarnog početka pregovora.

Pregovarački je okvir ključni dokument kojim se definira kako će se i na kojim načelima odvijati pristupni pregovori. Trebaju ga usvojiti zemlje članice jednoglasno i to je uvjet za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju, na kojoj se pregovori formalno otvaraju. Samo usuglašavanje teksta pregovaračkog okvira može potrajati.

Za razliku od Sjeverne Makedonije, Albanija će dobiti dodatne uvjete. Prije prve međuvladine konferencije o pristupanju, među ostalim, morat će ispuniti uvjete u području borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, provesti reformu izbornog zakonodavstva te riješiti fenomen velikog broja neutemeljenih zahtjeva za azil albanskih građana u EU-u i osigurati njihovu repatrijaciju.

Pregovori po novom modelu

Obje zemlje pregovarat će po novoj metodologiji. Odsad se pregovaračka poglavlja dijele u šest tematskih cjelina ili skupova. Skup koji bi trebao biti otvoren prvi i zatvoren posljednji uključuje vladavinu prava, ekonomske kriterije i reformu javne uprave.

Ostalih pet skupova jesu unutarnje tržište, konkurentnost i uključiv rast, zeleni program i održiva povezivost, resursi, poljoprivreda i kohezija te vanjski odnosi. Također, istodobno može biti otvoreno više skupova.

Pregovori u određenim područjima mogli bi biti pauzirani ili čak potpuno obustavljeni, a već zatvorena poglavlja mogla bi biti ponovno otvorena  ocijeni li se da kandidatska zemlja pokazuje ozbiljnu ili dugotrajnu stagnaciju ili nazadovanje u provedbi reformi i ispunjavanju uvjeta pristupnog procesa.

Izvor: Agencije