Bosna i Hercegovina će ograničiti kupovinu hrane u trgovinama

U ovom momentu imaju dovoljne količine osnovnih životnih namirnica, tvrde nadleženi u BiH (EPA)

Bosna i Hercegovina uvodi ograničenje na kupovinu u trgovinama, kako tokom pandemije korona virusa u zemlji ne bi došlo do nestašice osnovnih životnih namirnica.

Premijer bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Radovan Višković rekao je u nedjelju da će štab za vanredne situacije u tom entitetu donijeti mjere o maksimalnoj količini koju može jedno lice u jednoj kupovini kupiti.

“To se odnosi na robe široke potrošnje”, rekao je Višković, prenosi agencija Anadolija.

“Svjesni smo situacije da ne treba da se prave kućne zalihe i da se na neki način gomilaju robe i da se time pravi vještačka nestašica osnovnih životnih namirnica”.

On je rekao da će stručni timovi pripremiti o kojim se količinama i kojim namirnicama tačno radi, dodajući da će se mjere ograničenja svakako odnositi prije svega na brašno, ulje, šećer, so i kućne potrepštine za ličnu higijenu. Za provođenje ove mjere bit će odgovorni trgovci.

Hranu trošiti racionalno

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite rekao je za Al Jazeeru da entitet Federacija BiH također razmišlja o uvođenju ograničenje na kupovinu u trgovinama kako bi osnovne životne namirnice bile dostupne svim građanima tokom pandemije.

Gordana Bulić iz Udruženja potrošača “Klub potrošača” pozvala je građane da tokom pandemije korona virusa hranu troše raciolano i da ne spremaju prevelike obroke kako hrana ne bi propadala.

Sasvim je opravdano se da stvore određene zalihe hrane, ali te zalihe ne bi trebale biti preglomazne, ne bi smjeli doći u situaciju da neko ne može kupiti namirnice zbog nestašice, a da kod drugih te iste namirnice propadaju, rekla je Bulić za Al Jazeeru.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić poručio je nedavno kako ne bi trebalo biti problema kada je riječ o snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama.

Premijer RS-a Višković potvrdio je u nedjelju da će vlada tog entiteta u saradnji sa Vladom Srbije nabaviti veće količine pšenice, ulja, soli, šećera…, kako bi se osigurale dovoljne rezerve.

“U ovom momentu imamo dovoljne količine osnovnih životnih namirnica, ali ići ćemo u nabavku još većih količina kako bi naše stanovništvo u narednom period bilo snabdjeveno”, rekao je Višković.

U Bosni i Hercegovini dosad je potvrđeno 94 slučaja zaraze korona viriusom, dok je jedna osoba preminula. Ta zemlja proglasila je stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom korona virusa.

Izvor: Al Jazeera i agencije