Ukinute kosovske takse na sirovine iz Srbije i BiH

Prema Sporazumu, građanima se olakšava slobodno kretanje, pišu mediji (AFP)

Vlada Kosova ukinula je taksu od sto posto na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne Hercegovine, javlja Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj.

Članovi vlade iz Demokratskog saveza, koji su koalicioni partneri Pokretu Samoopredjeljenje, nisu bili na zasjedanju vlade i traže da se taksa ukine odmah i u potpunosti, a ne djelimično.

U odluci Vlade Kosova se navodi da se taksa ukine na uvoz sirovina te će u potpunosti biti ukinuta od prvog aprila kako bi se zamijenila punim reciprocitetom, javlja Ahmetaj.

Sjedinjene Američke Države su više puta pozivale Vladu Kosova da u potpunosti ukine takse kako bi se stvarale prilike za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije.

Traže glasanje o nepovjerenju Kurtiju

Odluka kosovske Vlade je uslijedila nakon što je Demokratski savez podnio Skupštini zahtjev za održavanje sjednice na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi koju predvodi Albin Kurti.

Zvaničnici te stranke su izjavili da su spremni i na rušenje vlade kako bi se sačuvali dobri odnosi sa SAD-om.

Taksa od sto posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine je uvedena krajem 2018. godine.

Tadašnji premijer Ramush Haradinaj je tada izjavio da su takse “odgovor na destruktivnu politiku” tih zemalja prema Kosovu.

Predali potpise za smjenu

Prethodno je Demokratski savez Kosova (LDK) predao zahtjev Skupštini Kosova za izglasavanje nepovjeranja Vladi Kosova, na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem, nakon što on nije odgovorio na zahtjev lidera LDK-a Ise Mustafe.

“Uprkos odluci Predsjedništva LDK-a, predsjednik Mustafa je dao dodatnu priliku premijeru Kurtiju da odgovori danas potpunim i bezuslovnim ukidanjem taksi i da vrati ministra Veliu na funkciju, uz izvinjenje zbog svog niskog djelovanja. Premijer nije odgovorio. Stoga je danas na kraju radnog vremena LDK podnio zahtjev za nepoverenje sa 46 potpisa”, navedeno je iz LDK-a.

Nakon smjene ministra Veliua, LDK je pokrenuo incijativu za rušenje Kurtija, jer ne želi da bude dio njegove Vlade.

No, Kurti smatra da je LDK prekršio koalicioni sporazum podržavanjem prijedloga za proglašenje vanrednog stanja bez konsultacija sa koalicionim partnerom.

Opozicione partije Alijansa za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja i Socijaldemokratska inicijativa (Nisma) Fatmira Limaja već su podržale zahtjev LDK-a za rušenje Vlade. Najveća opoziciona Demokratska partija Kosova (PDK) još se nije izjasnila.

Potreban 61 zastupnik

Ostaje da se vidi kako će djelovati manjinski zastupnici, 10 srpskih i 10 ostalih zajednica na Kosovu.

Samoopredjeljenje ima 29 zastupnika, LDK 28, PDK 24, AAK 13, Nisma 4 i Alijansa novo Kosovo Behgjeta Pacollija 2.

Sjednica Skupštine mora biti sazvana u roku od dva do pet dana od prijema zahtjeva za glasanje nepovjerenja Vladi

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi potrebna je prosta većina glasova u Skupštini Kosova ili 61 zastupnik.

U slučaju da se ne izglasa nepovjerenje, isti zahtjev ne može biti podnesen u narednih 90 dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije