Poslodavci koji otpuste radnike ostaju bez pomoći Vlade RS-a

Radno-pravni status radnika koji su dobili rješenje nadležnog organa o izolaciji / karantinu regulira se na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju, navodi Štab (Anadolija)

Nijedan radnik ne bi trebao dobiti otkaz i oni poslodavci koji budu otpuštali radnike neće moći računati na pomoć Vlade bh. entiteta Republike Srpske, saopćeno je nakon sjednice Štaba za praćenje štetnih posljedica korona virusa na stanje u privredi RS-a.

Na sastanku s ciljem razmatranja prijedloga mjera podrške privredi u novonastaloj situaciji u vezi s korona virusom, kojim je predsjedavala potpredsjednica Vlade RS-a Srebrenka Golić, konstatirano je da se radno-pravni status radnika koji su dobili rješenje nadležnog organa o izolaciji / karantinu regulira na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju, prenosi Anadolija.

“Radno-pravni status radnika koji su privremeno ostali bez posla zbog više sile reguliše se po Zakonu o radu, kao i radno-pravni status roditelja koji su zbog prestanka rada škola i vrtića primorani da uzmu bolovanje”, stoji u saopćenju iz Vlade RS-a.

Razmatrana je potreba redefiniranja spiska djelatnosti kojima je proglašenjem vanredne situacije zabranjen rad kako bi određenim uslužnim djelatnostima, uz poštivanje higijensko-sanitarnih mjera, rad bio dozvoljen.

“Članovi Štaba za praćenje štetnih posljedica korona virusa na stanje u privredi RS-a su predložili da se Uredba o ograničenju cijena na nivo od 5. marta redovno analizira u skladu s promjenama u ulaznim cijenama i shodno tome usklađuje”, stoji u saopćenju.

Interventne mjere

Na osnovu podataka o stanju u privredi, po privrednim djelatnostima, koje će Privredna komora RS-a biti obavezna svakodnevno dostavljati entitetskom Ministarstvu privrede i preduzetništva, Vlada će donositi interventne mjere s ciljem pomoći najugroženijim privrednim subjektima.

Radi pravovremenog informiranja stanovništva u jedinici lokalne samouprave neophodno je da Republička uprava Civilne zaštite uspostavi funkcioniranje regionalnih centara za obavještavanje i uzbunjivanje. Ti centri dužni su organizirati dežurstva 24 sata, te sačiniti spisak servisnih informacija s podacima o kojima će svakodnevno informirati građane.

“Situacija na tržištu poljoprivrednih proizvoda je stabilna, u RS-u postoje dovoljne zalihe pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda, svi podsticaji poljoprivrednicima se redovno isplaćuju u skladu s utvrđenom dinamikom”, navode iz Štaba.

Situacija na tržištu redovno se prati i nema poremećaja u opskrbljivanju prehrambenim i proizvodima široke potrošnje. Proizvodnja i distribucija električne energije odvija se nesmetano i bez prekida u isporuci za krajnje korisnike.

Odgađanje plaćanja

Republički štab za vanredne situacije uspostavio je Stručni operativni tim s ciljem pružanja informacija.

“Mjerama Vlade RS-a omogućeno je odgađanje plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. juna, te njihovo plaćanje u ratama do kraja godine. Svim korisnicima zajmova iz fondova kojima upravlja IRB odobren je tromjesečni moratorijum na otplatu. Paušalno plaćanje poreza na ukupan prihod malih preduzetnika s jednim ili dvoje zaposlenih umanjen je za 60 odsto”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se i da međunarodni transport funkcionira, čak i prema Italiji, a unutrašnji saobraćaj reduciran je u skladu s novonastalom situacijom.

Izvor: Agencije