Hrvatska: Za spas privrede i umanjivanje plata u javnom sektoru

Horvat je poručio svim poduzetnicima i zaposlenicima u Hrvatskoj da će svi imati priliku dokazati zašto su upali u poteškoće (EPA)

Ako druge metode neće pomoći u vrijeme krize uzrokovane korona virusom i plate u javnom sektoru će se rezati, rekao je hrvatski ministar privrede Darko Horvat, prenose hrvatski mediji.

On je u RTL Direktu, kako prenosi tportal, govorio o mjerama koje će uvesti Vlada Hrvatske kako bi poduzetnicima pomogla u borbi protiv utjecaja pandemije COVID-19 na privredu.

„Hrvatska nije otok i ona je dio jednog problema koji se prelio iz našega okruženja. Svjesni činjenice što se zbiva, u kontinuiranom razgovoru s poduzetnicima slušam stvarne i realne probleme i predlažemo realne i provedive mjere“, rekao je on i pozvao privrednike da sačuvaju radnike.

„Ako ste vlasnik frizerskog salona i imate šest djelatnika ili djelatnica, molim vas, da im ne date otkaz. A Vlada će za te vaše radnike osigurati minimalnu plaću, a vi ako ste u mogućnosti, tu minimalnu plaću možete nadodati s određenim iznosom da ona ne bi bila samo minimalna već i veća od minimalca.“

Pitanje otpisa dugova

Poručio je svim poduzetnicima i zaposlenicima u Hrvatskoj da će svi imati priliku dokazati zašto su upali u poteškoće.

Ministar je odgovorio i misli li da će se na kraju morati otpisati neki dugovi koji će nastati nakon što je uveden i moratorij na kredite. 

„U ovom je trenutku najbitnije da nema obveze. Što će se dogoditi za tri ili šest mjeseci, to ćemo vidjeti. Koja će biti dubina ove krize ćemo vidjeti kada zbrojimo ukupni efekt. Bitno je da uz to što smo anulirali obvezu plaćanja pojedinih obveza, mi stvaramo dodatne linije kreditiranja i ubrizgavamo dodatnu likvidnost u poduzetništvo“, kazao je Horvat i dodao kako mjerama poticanja žele zaustaviti dijeljenje otkaza. 

Nije želio komentirati najave da bi moglo biti čak i 100.000 otkaza u Hrvatskoj zbog korona virusa.

„Kada pogledamo što se dogodilo Italiji, što se događa Španjolskoj i uređenim gospodarstvima kao što su Njemačka i Austrija, koje u ovom trenutku trpe daleko veće posljedice nego što sada je u Hrvatskoj, ne bih volio biti prognostičar nekakvih čudnih ili teških okolnosti, ali sam svjestan činjenice od prvog dana, da će gospodarski ponor u Hrvatskoj biti, da će stradati gotovo svi aspekti hrvatskog gospodarstva.“

Najteže u realnom sektoru

„Moramo definirati jasne kriterije po kojima će država pomagati i poduzetniku i radniku koji će eventualno završiti na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje“, rekao je hrvatski ministar privrede dodavši kako će u naredna dva ili tri mjeseca najteže biti realnom sektoru.

Odgovorio je hoće li razmišljati i o smanjenju plaća o javnom sektoru.

„U ovom trenutku i takva solucija je u procesu analize i razrade. Ako druge metode neće biti i plaće u javnom sektoru će se rezati“, rekao je Horvat te dodao kako će horizontalnom mjerom ići i prema javnom sektoru, kao što su išli i prema realnom sektoru, navodi tportal.

Izvor: Agencije