Brnabić: Prva žrtva korona virusa, na respiratorima osam ljudi

Od sutra u 20 sati ukida se javni prevoz u Srbiji do daljnjeg (EPA)

U Srbiji je zabilježen prvi smrtni slučaj od korona virusa, a riječ je o pacijentu iz Kikinde, saopćila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Izjavila je da su od 135 registriranih slučajeva oboljelih od korona virusa u toj zemlji 64 u izolaciji, a osam na respiratorima, prenosi Tanjug.

“Nažalost, imamo jednog preminulog. Pre nekoliko sati u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu preminuo je muškarac star 59 godina iz Kikinde. Naši lekarski timovi bore se za živote još osam građana”, rekla je Brnabić, dodavši da je preminuli zaražen korona virusom posredstvom čovjeka čiji je sin bio u Milanu i koji se sada i sam bori za život.

Poručila je da je na svim građanima odgovornost da pokušaju zaštititi sebe, svoje najmilije i najbliže, porodice, susjede, lokalnu zajednicu time što će izlaziti što je manje moguće i poštivati preporuke.

“Restriktivne mere koje su donete donete su da bi se sačuvalo zdravlje nacije, da bismo imali što manje žrtava u ovom ratu i da damo šansu zdravstvenom sistemu”, rekla je Brnabić i dodala da se upravo zato pooštravaju mjere zabrane kretanja.

Oštrije mjere

Kazala je i da je Srbija ušla u treću sedmicu borbe protiv korona virusa.

“Iza nas je najtežih 24 sata, ali i ispred nas verovatno još mnogo dana težih od ovog danas”, rekla je.

Najavila je da se od sutra u 20 sati ukida javni prevoz u Srbiji do daljnjeg. Od nedjelje u 20 sati zatvaraju se restorani, kafići i trgovački centri.

U Srbiji je zabilježen prvi smrtni slučaj od korona virusa, a riječ je o pacijentu iz Kikinde, saopćila je danas premijerka Ana Brnabić na konferenciji u sjedištu Vlade Srbije.

Izvor: Agencije