Hrvatska spremna za mogući novi migrantski val

Potpredsjednik Vlade Hrvatske  najavio je hitan sastanak ministara unutrašnjih poslova Evropske unije (EPA)
Potpredsjednik Vlade Hrvatske  najavio je hitan sastanak ministara unutrašnjih poslova Evropske unije (EPA)

Granična policija Hrvatske pripremljena za novi migrantski val ako se on dogodi pošto je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otvorio granicu pustivši migrante da krenu put zemalja Europske unije, potvrdio je ravnatelj hrvatske Civilne zaštite Damir Trut.

Trut je komentirao Erdoganovo “otvaranje vrata” migrantima i kako bi to moglo utjecati na širenje epidemije korona virusa u zemlji, prenosi Hina.

“Granična policija ima planove za sve aktivnosti i pripremljena je. Niti jedna situacija ne može ih iznenaditi. Poštivaju se sve preporuke koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao što se tiče prelaska granice i kontrole na granici”, rekao je Trut.

Hiljade policajaca duž granice

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak podsjetio je na migrantsku krizu 2015. godine, kada se, nakon ulaska velikog broja migranata, “počeo kontrolirati migrantski val”.

“Mi smo tada pripremili epidemiološke upute za sve ključne sudionike zbrinjavanja migranata. Mislimo da se u ovom trenutku to ne može dogoditi, čuli ste i potpredsjednika Vlade [i ministra unutarnjih poslova] Davora Božinovića”, kazao je Capak. Božinović je ranije rekao je da će vjerovatno iduće sedmice biti održan hitan sastanak ministara unutarnjih poslova Evropske unije. 

Potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas, glavni evropski dužnosnik za migrantsko pitanje, zatražio je od Hrvatske sazivanje hitnog sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a nakon što je Turska objavila da je dozvolila preko 75.000 migranata da pređu tursku granicu i krenu prema EU.

“Gotovo 6.500 graničnih policajaca raspoređeno je duž naše granice i mi ne očekujemo da će migranti ući u Hrvatsku”, rekao je Capak.

Hrvatska će biti spremna ako se to dogodi, ustvrdio je. Erdogan je propustio migrante nakon smrti desetaka njegovih vojnika u zračnim napadima režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na sjeveru Sirije.

Frontex podigao nivo uzbune

Službena Ankara je u nedjelju ustvrdila da je dozvolila preko 75.000 migranata da pređu tursku granicu i krenu prema EU.

Do nedjelje ujutro 76.358 migranata prešlo je granicu u pokrajini Edirne, napisao je na Twitteru turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

Taj broj nisu potvrdile ni Bugarska, ni Grčka.

Izvor iz grčke policije kazao je za Reuters da je više od 500 migranata stiglo na istočne egejske otoke.

Evropska agencija za nadzor granice Frontex objavila je u nedjelju da šalje pojačanja i da je podigla nivo uzbune na grčko-turskoj granici.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO