U Hrvatskoj na snagu stupile stroge mjere, zabranjen prelazak granica

Policija, Granica, Korona virus
Od ponoći je na snazi i odluka kojom se zabranjuje, odnosno ograničava, prelazak osoba preko svih graničnih prelaza (Goran Kova?i? / Pixsell)

U četvrtak odmah iza ponoći u Hrvatskoj je na snagu stupila odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom se na mjesec dana otkazuju svi javni događaji i zatvara većina trgovina i uslužnih objekata u Hrvatskoj, kao mjera sprječavanja širenja epidemije korona virusa, čime se stubokom mijenja društveni život u zemlji.

Otvorene ostaju trgovine prehrambenih namirnica i one koje prodaju higijenske proizvode, uključujući i one u velikim trgovačkim centrima, prenosi Hina.

Otvorene će biti i benzinske crpke, kiosci, pekarnice i specijalizirane trgovine s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje te prodajom specijaliziranih ortopedskih pomagala.

Trgovine koje ostaju otvorene neće raditi skraćeno, da se ne bi stvorio kontraefekt okupljanja velikog broja ljudi na jednom mjestu u kraćem vremenskom razdoblju.

Stroge mjere socijalnog distanciranja uvode se radi ublažavanja mogućnosti širenja epidemije korona virusa, a vrijedit će 30 dana.

Otkazuju se svi javni događaji i okupljanja

U Hrvatskoj se od četvrtka otkazuju svi javni događaji i okupljanja, obustavlja rad svih uslužnih djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice.

Zatvaraju se muzeji, kazališta i kina.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme i dostave hrane te rada pučkih kuhinja.

Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica.

Također, obustavljaju se vjerska okupljanja.

Poslodavci moraju osigurati rad od kuće

Voditelj Stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u srijedu je rekao da tržnice, prema preporuci epidemiologa, ostaju otvorene.

Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika i mjere socijalne distance.

Moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, kao i punktove s dezinfekcijskim sredstvima te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštiti.

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja i zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.

Za provedbu ovih, do sada nezapamćenih mjera u povijesti Hrvatske, zaduženi su lokalni stožeri civilne zaštite.

Privremena zabrana prekograničnog kretanja

Na snagu je stupila i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza, s tim da će se hrvatskim državljanima omogućiti povratak u Hrvatsku, a državljanima članicama Europske unije povratak u matične države.

Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje i putnike u tranzitu.

Sve trgovine koje će raditi moraju poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZO), koji će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.

Stožer je podsjetio na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca – u zatvorenim prostorima treba držati distancu od dva metra, na otvorenom prostoru od jedan metar.

Osobe u samoizolaciji moraju se striktno pridržavati danih uputa.

Izvor: Agencije