Kurti: Kosovo je primjer za sprečavanje širenja virusa

Albin Kurti: Imali smo i imamo socijalnu i građansku disciplinu (EPA)
Albin Kurti: Imali smo i imamo socijalnu i građansku disciplinu (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti ocijenio je da na Kosovu nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, jer su institucije preduzele sve potrebne mjere za prevenciju korona virusa.

Rekao je da je Kosovo “primjer u regiji za sprečavanje širenja pandemije korona virusa”.

“Imali smo i imamo socijalnu i građansku disciplinu zbog koje danas na Kosovu nemamo više od 20 zaraženih ljudi, od kojih samo jedan 77-godišnjak nosi masku s kiseonikom. Dvojica zaraženih su puštena na kućno liječenje u izolaciji”, kazao je Kurti, prenosi Beta.

Komentirajući zahtjev predsjednika Kosova Hashima Thacija o proglašenju vanrednog stanja, Kurti je rekao da nadležne institucije situaciju drže pod kontrolom i da je uvjeren da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

Ministar smijenjen zbog izjava

“Na sastanku Vijeća sigurnosti [Kosova] predloženo je da se proglasi vanredno stanje. Ovaj zahtjev mi je bio nerazuman, nelogičan, nepotreban… Predsjednik [Thaci] je insistirao da nastavimo s proglašavanjem vanrednog stanja i čekamo odgovor Skupštine [Kosova] na taj zahtev”, naveo je Kurti.

Govoreći o smjeni ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veliua iz Demokratskog saveza Kosova, Kurti je kazao da je Veliu bez ikakvih dokaza i izvještaja nadležnih organa izjavio da se broj ljudi zaraženih korona virusom povećava iz sata u sat, što je, kako je ocijenio, neodgovorno.

“Na pitanje novinara da li se zalaže za proglašavanje vanrednog stanja, bivši ministar je potvrdno odgovorio. To je nedopustivo i nisam imao izbora nego da razriješim bivšeg ministra Veliua sa funkcije. Obavijestio sam predsjednika Demokratskog saveza Kosova [Isa Mustafa] i tražio da predlože drugo ime”, rekao je Kurti.

Ocijenio je da je Veliu izjavama i ponašanjem izvršio “dvostruku izdaju: Vlade, čiji je član, i policije Kosova”.

“Biti ministar unutrašnjih poslova i tražiti proglašavanje vanrednog stanja samo po sebi znači poniziti policiju Kosova”, kazao je Kurti.

Upitan da li je iznenađen odlukom Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova da se u Skupštini traži izglasavanje nepovijerenja Vladi, Kurti je rekao da je dugo u politici da bi ga tako nešto moglo iznenaditi.

Za Isu Mustafu kaže da nije poštovao koalicioni sporazum kada je, protivno sporazumu, bez konsultacija s njim, predložio uvođenje vanrednog stanja.

Isa Mustafa traži glasanje o Vladi

“Mi smo u koaliciji s Demokratskim savezom Kosova i želimo koaliciju s njima. Ne mislim da se Demokratski savez Kosova treba identificirati s ponoćnom izjavom jednog bivšeg ministra, koji takav stav nije iznio na unutrašnjim sastancima, a poslije je nastupio protiv premijera”, kazao je Kurti.

Odbacio je optužbe da je “antiamerički” orijentiran, navodeći da je za premijera izabran “u zemlji koja je najviše vezana za SAD”.

Isa Mustafa je izjavio da će od Skupštine Kosova zatražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi jer nisu ukinute 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je zahtjev SAD-a, kao i zbog nepoštovanja koalicionog sporazuma.

Mustafa je novinarima rekao da su razmotrili “dovođenje u opasnost odnosa Kosova sa SAD-om” odlukom Kurtija da takse ne bude ukinute i da su glasanje o povjerenju tražili i zbog odluke premijera da smijeni ministra unutrašnjih poslova i javne uprave.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Kosova Hashim Thaci potpisao je uredbu o uvođenju vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa. Konačnu odluku treba donijeti Skupština Kosova, ali Vlada je protiv uvođenja vanrednog stanja. Premijer Albin Kurti je ocijenio da je mjera ekstremna i nepotrebna jer su već preduzete potrebne mjere. Izvještava Avni Ahmetaj.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO