EBRD: Pandemija će negativno utjecati na privrede regije

Napori za suzbijanje epidemije će dovesti do manjeg korištenja usluga, kao što su restorani, rekreacija ii saobraćaj, navodi EBRD (EPA)

Pandemija korona virusa će imati negativan utjecaj na privrede u regiji koji pokriva Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), ali kada se epidemija obuzda, očekuje se snažan oporavak, naveo je EBRD u ekonomskoj procjeni.

Navodi se da se dugoročno očekuje reorganizacija i preusmjeravanje globalnih lanaca snabdijevanja, što bi moglo stvoriti nove šanse za zemlje koje nisu tradicionalno bile na vrhu lista investitora, prenosi Beta.

U analizi se navodi da pravi i očekivani utjecaj korona virusa utječe istovremeno i na ponudu i na tražnju, a konačan ekonomski utjecaj će zavisiti od trajanja pandemije, kao i od odgovora vlasti i vlada u ključnim izvoznim tržištima.

U nekim sektorima radom na daljinu zaposleni mogu nastaviti, ali u drugim će proizvodnja biti poremećena.

Značajan udar na turizam

Napori za suzbijanje epidemije će dovesti do manjeg korištenja usluga, kao što su restorani, rekreacija i, u određenoj mjeri, saobraćaj, a također će negativno utjecati na potrošnju domaćinstava.

Neka domaćinstva bi mogla odložiti neke nabavke zbog neizvjesnosti izazvane pandemijom.

Kako se tražnja bude smanjivala, mnoge firme, pogotovo male i srednje, mogu imati jak pad prihoda i smanjenu likvidnost, a neke, ako su prezadužene, mogu riskirati bankrot.

To se, kako se navodi, može ublažiti bankarskim sektorom, koji bi mogao dozvoliti odložena plaćanja i zavisiti od zdravlja bankarskog sektora, kao i od mjera koje uvode vlasti.

Također se očekuju indirektni efekti, kao posljedica poremećaja lanca snabdijevanja, slabije strane tražnje, nižih cijena nafte i robe i regionalnih padova u turizmu i putovanjima.

Ukazuje se da neke zemlje već osjećaju poremećaje u snabdijevanju zbog zatvaranja kineskih fabrika, a da su zemlje integrirane u italijanski lanac nabavke također pogođene.

Izvoz nafte i robe pogođen je manjom kineskom tražnjom i padom cijena.

Prognozira se da će sektor turizma bilježiti pad 2020. godine u odnosu na predviđen rast od tri do četiri posto.

To će, kako se očekuje, posebno pogoditi jadranske i sredozemne zemlje, kao i Kavkaz, gdje je turizam važan dio rasta bruto domćeg proizvoda (BDP).

Pogođeni će biti kanali doznaka iz inostranstva ukoliko emigranti izgube svoja radna mjesta, ili ne mogu raditi uslijed nekih mjera.

U mračnijem scenariju, ukoliko kriza bude duža, jedan broj kompanija bi mogao pribjećie otpuštanju zaposlenih, a to će još pojačati udar na tražnju, navodi se u analizi.

Šta će preduzeti ‘politika’?

Također, dok globalna neizvjesnost raste zbog nepoznanice krize, tržišta novca bi mogla biti osjetljivija na određene slabosti pojedinih zemalja, kako vanjsko finansiranje bude otežano.

Konačno, navodi se u studiji, krajnji utjecaj krize će zavisiti od politike koju preduzmu vlasti.

Kao primjer navodi se da će odgovor monetarne politike zemalja regije centralne i istočne Evrope direktno zavisiti od djelovanja Evropske centralne banke.

Odgovor fiskalne politike će zavisiti od fiskalnog prostora u svakoj zemlji.

U sadašnjim okolnostima očekuje se da će pristup tržištu biti jedina fiskalna brana na koju treba računati.

EBRD investira u 38 privreda u brzom razvoju na tri kontinenta i pokreno je hitan paket solidarnosti od prvobitnih milijardu eura da podrži kompanije u zemljama koje trpe zbog krize.

EBRD je naveo da će dati detaljna predviđanja za zemlje i regije u kojima je angažiran i u kojima investira.

Izvor: Agencije