Varhelyi i premijeri država zapadnog Balkana na videokonferenciji o virusu COVID-19

Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta razmijent će mišljenje s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyjem (EPA)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi u utorak je održao videokonferenciju s premijerima država zapadnog Balkana o situaciji s korona virusom.

“Naglasio sam spremnost Evropske unije da podrži regiju u suočavanju s virusom COVID-19”, napisao je on na svom Twitter-nalogu, prenosi Fena.

Tokom videokonferencije, koju je organizirao austrijski kancelar Sebastian Kurz, komesar je premijerima sa zapadnog Balkana poručio da Evropska komisija razmatra kako da poveže regiju s inicijativama koje EU preduzima kao odgovor na pandemiju korona virusa.

“Razmatramo kako da najbolje pružimo podršku regiji u ublažavanju društveno-ekonomskog utjecaja pandemije, uključujući sagledavanje mogućnosti preusmjeravanja IPA finansiranja i fleksibilnosti u pravilima o državnoj pomoći”, naveo je Varhelyi na Twitteru.

‘Saradnja od ključne važnosti’

Naglasio je da je saradnja u regiji s EU-om od ključne važnosti u ovom trenutku.

Komesar za proširenje ocijenio je da je u ovako “kritičnim okolnostima” od velike važnosti da EU donese pozitivnu odluku o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Vijeće EU-a i čelnici Unije sljedeće sedmice trebali bi usvojiti zaključke o prijedlogu nove metodologije procesa proširenja, ali i odlučiti o početku pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Izvor: Agencije