Španija ratificirala pristupanje Sjeverne Makedonije NATO-u

Članstvo u NATO plebiscitarno podržava 90 posto populacije Sjeverne Makedonije bez obzira na nacionalnu i drugu pripadnost, kaže Podžić (EPA)

Španski Senat (gornji dom parlamenta) ratificirao je Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u, čime je dovršen postupak ratifikacije tog dokumenta svih članica Sjevernoatlantskog saveza.

Tu vijest potvrdili su na zajedničkoj konferenciji za novinare ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov i ambasador Kraljevine Španije u Skoplju Emilio Lorenzo Serra, prenosi agencija Anadolija.

“Španski Senat upravo je ratificirao Pristupni protokol Republike Sjeverne Makedonije NATO-u s nula glasova protiv. Ovom prilikom želim u ime Vlade i svih makedonskih građana izraziti zahvalnost Španiji, španskom Senatu, koji su ovo pitanje stavili na dnevni red u ovako teškim okolnostima i za svijet i za Evropu, između ostalog, i za Španiju”, kazao je Dimitrov.

“Naše članstvo u NATO-u još je važnije u vremenu kada se čovječanstvo suočava s prijetnjom koju predstavlja novi virus i kada su solidarnost i zajedništvo najsnažniji odgovor u suočavanju s ovom opasnošću”, dodao je.

Kraj procesa ratifikacije

Španija je 29, ujedno i posljednja članica NATO-a koja je ratificirala Protokol o članstvu Sjeverne Makedonije u NATO-u.

“To je kraj procesa ratifikacije svih saveznica. Španija će sada deponirati svoj instrument ratifikacije kod State Departmenta kao depozitera Vašingtonskog ugovora. Washington će poslati informaciju u sjedište NATO-a u Brisel, a NATO će nas zvanično pozvati da deponiramo naš instrument ratifikacije, odnosno Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma, koji je već usvojen u Sobranju. Time se završava proces koji traje tri decenije, napor, nastojanje da budemo dio porodice Sjevernoatlantskog saveza”, rekao je Dimitrov.

Sjednica održana videovezom

Španski ambasador Emilio Lorenzo Serra potvrdio je da je sjednica Senata održana videovezom zbog stanja u kojem je zemlja nakon pojave korona virusa.

“Španija prolazi kroz teška vremena. Senat je učinio nešto potpuno novo u Španiji glasajući na daljinu. Bilo je veoma važno usvojiti ovaj zakon o ratifikaciji Pristupnog protokola. Kašnjenje je nastalo zbog nepoželjnih okolnosti”, rekao je ambasador Serra, dodavši da se s ratifikacijom kasnilo zbog održavanja dva izborna ciklusa u Španiji.

Nakon ratifikacije u madridskom parlamentu očekuje se da dokument potpiše španski kralj.

Protokol je 27. februara usvojen u donjem domu španskog parlamenta.

Na samitu NATO-a u Briselu 12. jula 2018. Sjeverna Makedonija dobila je poziv da postane članica Saveza.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada