Mitovi i lažni savjeti o korona virusu

Nema dokaza da konzumacija bijelog luka štiti ljude od zaraze korona virusom (Reuters)

Broj oboljelih od korona virusa sve je veći širom svijeta, a lijeka još nema, ali to nije smanjilo količinu zdravstvenih savjeta koji kruže internetom. Neki su relativno bezopasni, a drugi mogu biti vrlo štetni.

BBC je prikupio neke od najčešćih savjeta i provjerio šta o njima kaže nauka, prenosi Hina.

Bijeli luk

Mnogi korisnici Facebooka u objavama savjetuju konzumiranje bijelog luka, koji, navodno, sprečava zarazu korona virusom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da, premda je riječ o “zdravoj namirnici, koja ima određena antimikrobna svojstva”, nema dokaza da konzumacija bijelog luka štiti ljude od zaraze korona virusom.

Mnogi savjeti koji se dijele po društvenim mrežama sami po sebi nisu štetni dok god vas ne sprečavaju u tome da se pridržavate dokazanih medicinskih savjeta, ali bi to mogli postati.

List The South China Morning Post pisao je o ženi koja je hospitalizirana zbog teške upale grla nakon što je pojela kilogram i po bijelog luka.

Poznato je da konzumacija voća i povrća te većih količina vode može dobro utjecati na zdravlje, ali nema dokaza da će neka konkretna hrana pomoći u borbi protiv tog virusa.

Čudotvorni minerali

Jutjuber Jordan Sather, koji ima više hiljada pratilaca na raznim platformama, tvrdi da “čudotvorni mineralni suplement”, naziva MMS, može iskorijeniti korona virus.

Prava je istina da MMS sadrži hlorov dioksid – industrijski izbjeljivač.

Sather i ostali promovirali su ga i prije izbijanja epidemije korona virusa.

U januaru je tvitao da hlorov dioksid (MMS) ne samo da efikasno uništava ćelije raka nego i da može iskorijeniti korona virus.

Prošle godine američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) izdala je upozorenje po kojem je MMS opasan za zdravlje ako se konzumira oralno.

I zdravstvene ustanove u drugim zemljama svijeta izdale su slična službena upozorenja.

Iz FDA kažu da im nije poznato “nijedno istraživanje koje upućuje na to da su ovi proizvodi sigurni i efikasni u liječenju bilo koje bolesti.”

Upozoravaju da uzimanje MMS-a može izazvati mučninu, povraćanje, proljev i tešku dehidraciju.

‘Domaća’ sredstva za dezinfekciju

U svijetu vlada nestašica gela za dezinfekciju ruku, s obzirom na to da je održavanje njihove higijene ključno u sprečavanju širenja virusa.

Budući da su se pojavile prve informacije o nestašicama u Italiji, na društvenim mrežama pojavili su se recepti za pripremu gela u kućnoj radinosti.

No, riječ je o sredstvima za dezinfekciju namijenjenim čišćenju površina, koja, kako su rekli naučnici, nisu pogodna za nanošenje na kožu.

Gel za ruke na bazi alkohola obično sadrži 60–70 posto čistog alkohola, ali i omekšivače, zbog čega neće isušiti kožu.

Profesorica Sally Bloomfield s londonskog Fakulteta za higijenu i tropsku medicinu smatra da se kod kuće ne može napraviti efikasan proizvod za dezinfekciju.

Srebro koje se uzima oralno 

Upotreba koloidnog srebra reklamirala se u emisiji američkog televanđelista Jima Bakkera.

Riječ je o suspenziji mikroskopskih čestica srebra.

Dovoljno je mala da prođe kroz ljudske membrane i lako se apsorbira u tijelo.

Gost u Bakkerovoj emisiji tvrdio je da ta suspenzija ubija neke vrste korona virusa u roku 12 sati.

Zagovornici upotrebe koloidnog srebra tvrde da ono može izliječiti mnoge bolesti, ali američke zdravstvene institucije pišu kako nema dokaza da taj oblik srebra pomaže u borbi protiv korona virusa.

Facebookova služba za provjeru činjenica, uz objave koje promoviraju tu suspenziju, tvrdeći da poboljšava opće zdravstveno stanje, upozorava kako nije naučno dokazano da koloidno srebro jača imunološki sistem i da djeluje kao prirodni antibiotik.

Konzumiranje vode svakih 15 minuta

Prema objavi jednog “japanskog ljekara”, koju su kopirali i podijelili brojni korisnici Facebooka, preporučuje se konzumiranje vode svakih 15 minuta jer, navodno, ispire bilo kakav virus iz usne šupljine.

Verzija na arapskom jeziku podijeljena je više od 250.000 puta.

Profesorica Bloomfield kaže kako nema nikakvih dokaza da to pomaže.

Virusi iz zraka u organizam ulaze posredstvom respiratornog trakta kad ih udahnete.

Neki od njih možda će i ući na usta, ali čak i stalno uzimanje vode neće spriječiti da se zarazite.

Ipak, uzimanje vode i stalno hidriranje općenito se smatra dobrim medicinskim savjetom.

Toplota i izbjegavanje sladoleda

Mnogi tvrde da toplota ubija viruse, pa preporučuju ispijanje vruće vode, kupanje u vrelim kupkama ili upotrebu fena.

U objavi, koju su kopirali i podijelili korisnici društvenih mreža iz različitih zemalja, a lažno je pripisana UNICEF-u, piše da konzumiranje vruće vode i izlaganje suncu ubija virus, ali i da treba izbjegavati sladoled i druge hladne namirnice.

Iz UNICEF-a kažu da je to “potpuna neistina”.

“Zna se da virus gripe ne živi dugo van tijela za vrijeme ljeta, ali još ne znamo na koji način toplota djeluje na korona virus”, kaže Bloomfield.

“Zagrijavanje tijela ili izlaganje suncu u nastojanju da spriječite ulazak virusa u organizam potpuno je neefikasno”, kaže naučnica.

“Jednom kad virus uđe u vaš organizam ne možete ga ‘ubiti’, vaš organizam s njim se jednostavno mora sam izboriti. Da biste van tijela uništili virus, potrebna vam je temperatura 60 Celzijevih stepeni, što je toplije od bilo koje kupke ili saune”, pojašnjava.

Pranje posteljine ili peškira na 60 Celzijevih stepeni dobra je zamisao jer može ubiti virus koji se zadržao u tekstilu, ali ni u kojem slučaju nije dobra opcija za kožu.

A vruće kupke i vrela tečnost ne mijenjaju stvarnu tjelesnu temperaturu – ona će ostati stabilna kod svih osim kod onih koji su već bolesni.

Izvor: Agencije