HDZ: Kovač i Brkić gube pozicije u Saboru

Andrej Plenković je osvojio 81 posto glasova, a njegov protivkandidat Miro Kovač 19 posto (Josip Regovi? / Pixsell)

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) donijelo je odluku da se umjesto Milijana Brkića kao potpredsjednika Hrvatskog sabora predloži Ante Sanader te da se Miro Kovač smijeni s pozicije predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Odluka je donesena konsenzusom, izjavio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, prve nakon unutarstranačkih izbora održanih u nedjelju, prenosi Hina.

Plenković, koji je ponovno izabran za predsjednika HDZ-a, negativno je odgovorio na pitanje je li to odmazda prema “gubitnicima”, kazavši kako su predložene promjene “sukladne novom ustrojstvu stranke i novom vodstvu”.

“Smatramo da su to važne dužnosti i želimo da tu budu ljudi koji apsolutno podržavaju smjer stranke i smjer vodstava koje je dobilo veliko povjerenje naših članova i članica”, istaknuo je Plenković dodavši kako će smijenjeni HDZ-ovci ostati saborski zastupnici.

Odgađa se drugi dio izbora 

Njegov tim “Odvažno za Hrvatsku” odnio je pobjedu na izborima. Plenković je u nedjelju uvjerljivo ponovo izabran za predsjednika HDZ-a, a Tomo Medved za njegovog zamjenika.

Plenković je osvojio 81 posto glasova, a njegov protukandidat Miro Kovač 19 posto.

Potpredsjednici su Zdravka Bušić, Oleg Butković, Branko Bačić i Ivan Anušić.

Na sjednici su donesene još neke kadrovske odluke – da se za tajnika za odnose s političkim strankama imenuje Tomislav Čuljak, a tajnik za gospodarska pitanja trebao bi biti Darko Horvat.

Konsenzusom je na sjednici prihvaćeno i da se drugi dio izbornog proces unutar HDZ-a, na razini županija, gradova i općina odgodi do daljnjega s obzirom na situaciju sa širenjem zaraze korona virusom.

Izvor: Agencije