Pendarovski: S. Makedoniji i Albaniji 26. marta ‘zeleno svjetlo’ za pregovore

Stevo Pendarovski
Pendarovski kaže da njegove informacije pokazuju da će dvije države dobiti 'zeleno svjetlo' 26. marta (EPA)

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je u petak kako bi Sjeverna Makedonija i Albanija, prema informacijama koje je dobio, 26. ožujka trebale dobiti “zeleno svjetlo” za početak pregovora o pristupanju Europskoj uniji.

Rekao je da je, unatoč iznimno lošoj situaciji u Španjolskoj, koja spada među zemlje s visokim rizikom od globalne pandemije korona virusa, sjednica parlamenta te zemlje zakazana za 17. ožujak, na kojoj će jedina točka dnevnog reda biti ratifikacija protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u, prenosi Anadolija.

Španjolska je posljednja članica NATO-a koja još nije ratificirala taj protokol, a razlog prolongiranja te odluke bili su parlamentarni izbori i neformiranje većine u španjolskom parlamentu.

Čeka se detaljno razjašnjenje

“Naše informacije, moje informacije, dobivene službenim kanalima, pokazuju da će obje države, Sjeverna Makedonija i Albanija, dobiti ‘zeleno svjetlo’ [za početak pristupnih pregovora s EU-om] 26. ožujka. No, opet, to ostavljamo nekim našim prijateljima i partnerima iz EU-a da u ponedjeljak dođu u Skoplje, da to detaljno razjasnimo”, kazao je Pendarovski.

Nakon protivljenja Francuske, Europsko vijeće na listopadskom samitu nije utvrdilo datum početka pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Izvor: Agencije