Thaci i Kurti: Ko je antiamerikanac, a ko antieuropejac

Albin Kurti, Hashim Thaci
Albin Kurti kaže da je Hashim Thaci antievropski nastrojen i da njega neki nepravedno optužuju da je antiamerikanac (Al Jazeera)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci žestoko je izvrijeđao premijera Albina Kurtija objavom na Facebooku, nazivajući ga “lažljivcem”, “kukavicom”, “antiamerikancem” i “neznalicom”, prenosi Beta.

Prema njemu, Kurti je “posvećen uništavanju povijesnih saveza”. Njegove je izjave o “tajnim sporazumima između Kosova i Srbije” ocijenio je “uvredljivim i opasnim za odnos Kosova sa SAD-om”.

Predsjednik Kosova konstatira da je Kurtijevo “protiv” Sjedinjenih Američkih Država “počelo u vrijeme konferencije u Rambouilletu”, prenosi Beta.

Kurti je, prema njemu, bio “protiv Clintonove administracije”, ali “i u Beču, protiv Bushove administracije”, dok je u procesu razgraničenja sa Crnom Gorom bio protiv “administracije Obama – Biden”.

‘Na suprotnoj strani od SAD-a’

“Čak i kada Trumpova administracija nudi međusobno priznavanje, Kurti se opet protivi. Kurtijeva jedina konstanta je na suprotnoj strani Amerike. Na suprotnoj strani povijesti”, napisao je Thaci.

“Narod Kosova ima vjeru u Sjedinjene Američke Države. Savez sa SAD-om je svetinja. Svi smo dužni štititi ga”, napisao je Thaci.

Kurti je u ranije srijedu, na izvanrednoj sjednici Skupštine Kosova, optužio Thacija da je njegov cilj da slomi Kurtija i Vladu na čijem je čelu, “kako bi nesmetano mogao potpisati sporazum sa Srbijom”, koji je, prema njegovim riječima, već dogovoren.

Premijer je potom izjavio da je predsjednik Kosova “antieuropski nastrojen” i da neki nepravedno njega optužuju da je “antiamerikanac”.

“On [Thaci] je sam pokazao da je antieuropski, a ja sam i proamerički, i proeuropski. Vjerujem u transatlantske veze. On sebe proglašava antieuropskim i počele su optužbe i klevete protiv mene da sam antiamerički nastrojen. Dakle, ja volim i SAD i Europsku uniju, nama su potrebni zajedno”, rekao je Kurti, prenosi Tanjug portal Kosovo online.

‘Gori prema EU-u nego prema Srbiji’

Kurti je u Skupštini Kosova istaknuo da bez SAD-a nema NATO-a, bez NATO-a nema sigurnosti ni u Europi, a kamoli na Balkanu, te dodao da se Thaci mnogo gore ponaša s Bruxellesom nego sa Srbijom.

“Sadašnji predsjednik Kosova ponaša se mnogo gore s EU-om nego sa Srbijom. Kao premijer se ne slažem s pristupom u kojem predsjednik tako loše govori o [Josepu] Borellu, [Miroslavu] Lajčaku i Bruxellesu, nego o [Ivici] Dačiću, [Aleksandru] Vučiću i Beogradu. To nije u redu”, kazao je Kurti.

Dodao je da Bruxelles, Borell i Lajčak nisu počinili genocid na Kosovu te da ove dvije stvari ne treba miješati.

Izvor: Agencije