Crna Gora zbog korona virusa uvela stroge preventivne mjere

U Crnoj Gori trenutno je pod zdravstvenim nadzorom približno 400 putnika iz međunarodnog saobraćaja (EPA)

U Crnoj Gori još nije zabilježen nijedan slučaj zaraze korona virusom, ali su zdravstvene vlasti u utorak uvele stroge preventivne mjere, koje uključuju zabranu putovanja u najpogođenije zemlje, kao i dolazak putnika iz tih zemalja.

“Zabranjuju se putovanja u Italiju, Španiju, Iran i Kinu. Lista nije konačna i mijenjaće se s obzirom na razvoj epidemiološke situacije. Također, zabranjeni su dolasci iz tih zemalja u Crnu Goru”, saopćio je na vanrednoj konferenciji za novinare u Podgorici ministar zdravstva Kenan Hrapović, prenosi Hina.

Rekao je da će državljani Crne Gore koji su se zatekli u tranzitu i u povratku su iz Italije, Španije, Južne Koreje, Irana i Kine biti stavljeni u kućnu izolaciju i bit će im ograničeno kretanje 14 dana.

“Iste mjere biće primijenjene nad članovima njihovih porodica, a nepoštivanje te mjere podliježe zakonskoj odgovornosti”, kazao je Hrapović, ističući da se sva učenička putovanja i izleti u inozemstvo odgađaju do daljnjeg.

Mjerama se, također, zabranjuje prisustvo publike na sportskim manifestacijama.

Pod nadzorom približno 400 putnika

“Svi sportski događaji, nacionalni i međunarodni, održavaće se bez prisustva publike. Eventualni dolazak ekipa iz najpogođenijih područja odgađa se do daljnjeg”, rekao je ministar zdravstva.

Preventivne mjere, kako je kazao Hrapović, uvedene su i za zaposlene u crnogorskom zdravstvenom sistemu.

Obustavljene su edukacije i godišnji odmori zaposlenih u zdravstvu, a razrađuje se i mogućnost dodatnog angažiranja ljekara i drugog medicinskog osoblja koje je u penziji.

Hrapović je kazao da je vrlo izvjesno da će se korona virus pojaviti i u Crnoj Gori, pozvao je stanovništvo da naglasak stavi na pojedinačnu odgovornost i da, u slučaju respiratornih infekcija, telefonom komuniciraju s porodičnim ljekarima.

“Rukovanje, grljenje i slično treba izbjegavati, kao i svako nepotrebno kretanje i javno okupljanje”, rekao je Hrapović.

U Crnoj Gori trenutno je pod zdravstvenim nadzorom otprilike 400 putnika iz međunarodnog saobraćaja, a na korona virus testirano je ukupno 39 osoba i sve su bile negativne.

Izvor: Agencije