Skupština Srbije: Izborni cenzus spušten na tri posto

Stranke nacionalnih manjina neće morati da ostvare cenzus propisan za većinske stranke da bi dobile mandat (EPA)

Zastupnici Skupštine Srbije usvojili su u subotu izmjene Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima kojima je izborni cenzus snižen sa pet na tri odsto.

Zakoni su izmijenjeni i u dijelu koji se odnosi na broj žena na izbornim listama, navela je Anadolija.

Do sada je bila obaveza da na izbornim listama u Srbiji bude 30 odsto žena (manje zastupljenog pola) i to da na tri kandidata bude raspoređena jedna žena, dok je novim izmjenama predviđeno da na listama bude 40 posto žena i to da na svakih pet kandidata moraju biti dvije kandidatkinje.

Izmjene dva zakona odnose se i na stranke nacionalnih manjina.

Primjena sistema najvećeg količnika

Kao i do sada, stranke nacionalnih manjina neće morati da ostvare cenzus propisan za većinske stranke da bi dobile mandate, već da pređu prirodni prag broja.

Pri raspodjeli mandata primjenom sistema najvećeg količnika, količnici izbornih lista stranaka manjina bit će uvećani za 35 odsto.

Izbornu listu stranke ili koalicije stranaka nacionalnih manjina proglašava Republička izborna komisija (RIK), koja može da zatraži mišljenje nadležnog nacionalnog vijeća o tome da li je podnosilac izborne liste stranka nacionalne manjine ili koalicija stranaka nacionalnih manjina, što je, također, novina.

Izvor: Agencije


Povezane

Skupština Srbije počela je raspravu o smanjenju izbornog cenzusa sa pet na tri posto. Prijedlog je podnijela vladajuća Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića, navodeći da se spuštanjem cenzusa podstiče razvoj pluralizma u Skupštini Srbije. Opozicija, nevladine organizacije, ali i Evropska unija kritikovale su ovaj potez, navodeći da izborna pravila ne bi trebalo mijenjati u izbornoj […]

Published On 06 Feb 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO