Kurti: Takse ćemo zamijeniti punim reciprocitetom

'Za nas je vrlo važno da se počne dijalog sa Srbijom', poručila je Natalija Apostolova (Anadolija)

Takse 100 posto na uvoz robe iz Srbije bit će zamijenjene punim političkim, ekonomskim i trgovinskim reciprocitetom, izjavio je premijer Kosova Albin Kurti nakon sastanka sa šeficom Ureda Evropske unije na Kosovu Natalijom Apostolovom, prenijela je Anadolija.

Nakon sastanka s Apostolovom, koja se odvojeno sastala i s predsjednicom Skupštine Kosova Vjosom Osmani, Kurti je kazao da su i Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova na izborima 6. oktobra osvojili glasove na obećanju o uvođenju principa reciprociteta sa Srbijom.

Izrazio je i nadu da će reciprocitet podržati i opozicija.

“Smatramo da smo tu gdje jesmo i zbog našeg obećanja da ćemo sa Srbijom imati političku, ekonomsku i trgovinsku recipročnost, kao zamjenu za takse 100 posto. Ne kažemo da ćemo se vratiti asimetričnim odnosima sa Srbijom nego, naprotiv, napredovat ćemo pretvarajući naš subjektivitet u pitanje integriteta i dostojanstva po principu koji je najviše prepoznatljiv po njegovoj vrijednosti u bilateralnim susjedskim odnosima, a to je reciprocitet”, kazao je Kurti.

Prethodna Vlada Kosova na čelu s Ramushem Haradinajem uvela je u decembru 2018. takse 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, nakon čega je Srbija prekinula dijalog s Kosovom, koji je dotad vođen u Briselu posredstvom EU-a.

Kurti je, ipak, naglasio da Srbija i Bosna i Hercegovina nikad neće biti u istoj rečenici, ni zbog historijskih ni zbog aktuelnih razloga.

Apostolova očekuje ukidanje taksi

S druge strane, Apostolova je rekla da EU vidi takse kao kršenje međunarodnih sporazuma i da očekuje da one budu ukinute.

“Smatramo da su takse prekršile međunarodne sporazume i sporazum poput CEFTA-e, čiji je dio Kosovo. U vezi s tim poslali smo pisma bivšem predsjedniku Jean-Claudeu Junckeru i drugim komesarima i sada čekamo da nova vlada iznese nove prijedloge i ideje kako da riješi ovo pitanje. Ne želimo predviđati kakvo će rješenje biti, samo želimo da razgovori budu nastavljeni. Za nas je vrlo važno da se počne dijalog sa Srbijom”, rekla je Apostolova.

I nakon sastanka Apostolove s predsjednicom Skupštine Vjosom Osmani bilo je riječi o taksama.

Odgovarajući na pitanja novinara, Osmani je kazala da se zamjena taksi punim reciprocitetom dotiče sva 33 sporazuma dosad postignuta u Briselu između Kosova i Srbije i da je zato prije donošenja odluke potrebna sveobuhvatna studija o tom pitanju.

“Ipak, politička odluka bila bi da se takse uklone i da se uvede reciprocitet kao pozitivan princip za izgradnju dobrih odnosa. Kada će se to dogoditi – vjerujem da ćete dobiti odgovore u budućnosti”, rekla je Osmani.

Izvor: Agencije