Litiju u Podgorici vodio ukrajinski mitropolit Onufrije

U glavnom crnogorskom gradu Podgorici, ispred hrama Hristovog Vaskrsenja, u subotu je održan molitveni skup u organizaciji Srpske pravoslavne crkve koji je predvodio Onufrije, mitropolit ukrajinske pravoslavne crkve pri moskovskoj patrijaršiji.

Litija je održana povodom praznika Srpske pravoslavne crkve Svetog Simeona Mirotočivog, a procesije se od 7. januara održavaju u više crnogorskih gradova u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Dok SPC traži povlačenje Zakona kojim im se, kako tvrde, pokušava oduzeti imovina, vlast poručuje kako su te optužbe netačne te da molitvene šetnje za cilj imaju rušenje države.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen je krajem prošle godine, a predviđa povrat u državno vlasništvo imovine vjerskih zajednica od prije 1918. godine za koju ne mogu dokazati da im pripada.

Zabrana na granicama

Kako je sinoć objavila Pobjeda, crnogorska policija neće dozvoliti organiziranim grupama iz Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, kao ni pojedincima koji planiraju da učestvuju na skupu u Podgorici, ulazak u Crnu Goru, prenijela je ranije agencija Beta.

Pojedini mediji iz Srbije su javili da je na graničnom prelazu Jabuka zabranjen ulazak beogradskom muškom horu u Crnu Goru, ali potvrdu te informacije jutros nije moguće dobiti u crnogorskoj policiji, dodaje ova agencija.

Ambasada Ukrajine u Podgorici saopćila je kako mitropolit Ruske pravoslavne crkve u Kijevu, vladika Onufrije ne predstavlja autokefalnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, te da je neprikladno da predstavnik Ruske pravoslavne crkve komentira unutrašnja pitanja Crne Gore u ime Ukrajinaca čime ugrožava postojeće prijateljske odnose između ukrajinskog i crnogorskog naroda.

Mitropolit u Kijevu Onufrije, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, kazao je jučer da želje pojedinih ljudi da imaju svoju crkvu nije ozbiljan argument da bi se formirala bilo kakva crkva.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Mitropolit kijevski, Ruske pravoslavne crkve, Onufrije u posjeti je Podgorici, gdje je s mitropolitom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohijem večeras predvodio molitvenu šetnju ulicama glavnog grada.  SPC od januara organizuje protestne litije zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se, smatraju, predviđa oduzimanje crkvene imovine. Država, međutim, tvrdi da je riječ o zakonu jednakom […]

Published On 27 Feb 2020

Spor crnogorske vlade sa Srpskom pravoslavnom crkvom u vezi sa zakonom o slobodi vjeroispovijesti otvorio je i pitanje načina upravljanja kulturnom baštinom i vjerskim objektima u vlasništvu crkve u toj zemlji. Dok država optužuje SPC za nezakonitu devastaciju i promjenu izgleda brojnih objekata, crkva to demantuje, tvrdeći da nadležne institucije nisu radile svoj posao. Priča […]

Published On 27 Feb 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO