Vukovar proglašen mjestom posebnog pijeteta

Područje posebnog domovinskog pijeteta obuhvaća grad Vukovar i naselje Bogdanovci (EPA)

Hrvatski sabor usvojio je u petak zakon kojim se Vukovar proglašava mjestom posebnog domovinskog pijeteta, te zakon kojim brigu o vukovarskoj bolnici preuzima država, odnosno Ministarstvo zdravstva, prenosi Hina.   

Zakonom o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, koji je Sabor donio većinom glasova, žele se očuvati trajna uspomena i sjećanje na žrtvu tog grada u ratu u Hrvatskoj, kao i potaći njegov razvoj, obrazloženo je tom prilikom.

Vukovar ima posebnu ulogu u modernoj hrvatskoj historiji, odnosno uspostavljanju samostalne i suverene demokratske države, predstavlja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva u ratu u Hrvatskoj.

Zakon definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi, mjesta, dane i način obilježavanja.

Predstavnici 17 institucija

Područje posebnog domovinskog pijeteta obuhvata grad Vukovar i naselje Bogdanovci u istoimenoj općini. Memorijalno groblje žrtava iz rata u Hrvatskoj u Vukovaru centralno je mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Zakon predviđa osnivanje Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj, u kojem će biti predstavnici 17 institucija, tijela i udruženja iz rata u Hrvatskoj, a koje će koordinirati aktivnosti obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Sabor je donio i zakon kojim se osnivačka prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar prenose s Vukovarsko-srijemske županije na državu.

Ta bolnica postaje Nacionalna memorijalna bolnica i svu brigu o njenom vođenju i poslovanju, kao i sredstva za njen rad osiguravat će Ministarstvo zdravstva.

Izvor: Agencije