Republika Srpska obnovila lobistički ugovor u SAD-u

Prošle godine rad predstavništava entiteta RS u inozemstvu koštao je građane više od 2,3 miliona eura (Al Jazeera)

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska obnovio je lobistički ugovor u SAD-u, javlja reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.  

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić obnovio je ugovor s teksaškom pravnom kućom McGinnis Lochridge. Prema ugovoru, RS će plaćati 80.000 dolara svakog mjeseca za 2020.

U ugovoru se navodi da će ta kuća savjetovati i zastupati RS u međunarodnim odnosima, međunarodnim pravnim poslovima i obavezama po Dejtonskom mirovnom sporazumu i drugim međunarodnim ugovorima čija je potpisnica Bosna i Hercegovina, kao što je Konvencija o ljudskim pravima. 

Zastupanje će uključivati i “prava i obaveze RS-a i Bosne i Hercegovine u vezi s Uredom visokog predstavnika, Vijeća za provedbu mira, Vijeća sigurnosti UN-a, OSCE-a, EU-a, Vijeća Evrope” i drugih institucija.

Više od dva miliona eura

Prošle godine rad predstavništava entiteta RS u inozemstvu koštao je građane više od 2,3 miliona eura.

Godinu prije izdvojeno je i 17.500 eura granta i za predstavništvo u Kanadi, za koje se navodi da djeluje kao udruženje građana.

Osim toga, građani RS-a finansiraju i rad osam predstavništava u inozemstvu: u Srbiji, Austriji, Rusiji, SAD-u, Grčkoj, Izraelu, Njemačkoj i Belgiji.

Opozicijske stranke u RS-u upozoravale su da je malo poznato šta rade ta predstavništva. U drugom entitetu, Federaciji BiH, to stvara sumnje da je riječ o djelovanju protiv države Bosne i Hercegovine u inozemstvu, što vlasti RS-a negiraju.

Izvor: Al Jazeera