Republika Srpska obnovila lobistički ugovor u SAD-u

Prošle godine rad predstavništava entiteta RS u inozemstvu koštao je građane više od 2,3 miliona eura (Al Jazeera)

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska obnovio je lobistički ugovor u SAD-u, javlja reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.  

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić obnovio je ugovor s teksaškom pravnom kućom McGinnis Lochridge. Prema ugovoru, RS će plaćati 80.000 dolara svakog mjeseca za 2020.

U ugovoru se navodi da će ta kuća savjetovati i zastupati RS u međunarodnim odnosima, međunarodnim pravnim poslovima i obavezama po Dejtonskom mirovnom sporazumu i drugim međunarodnim ugovorima čija je potpisnica Bosna i Hercegovina, kao što je Konvencija o ljudskim pravima. 

Zastupanje će uključivati i “prava i obaveze RS-a i Bosne i Hercegovine u vezi s Uredom visokog predstavnika, Vijeća za provedbu mira, Vijeća sigurnosti UN-a, OSCE-a, EU-a, Vijeća Evrope” i drugih institucija.

Više od dva miliona eura

Prošle godine rad predstavništava entiteta RS u inozemstvu koštao je građane više od 2,3 miliona eura.

Godinu prije izdvojeno je i 17.500 eura granta i za predstavništvo u Kanadi, za koje se navodi da djeluje kao udruženje građana.

Osim toga, građani RS-a finansiraju i rad osam predstavništava u inozemstvu: u Srbiji, Austriji, Rusiji, SAD-u, Grčkoj, Izraelu, Njemačkoj i Belgiji.

Opozicijske stranke u RS-u upozoravale su da je malo poznato šta rade ta predstavništva. U drugom entitetu, Federaciji BiH, to stvara sumnje da je riječ o djelovanju protiv države Bosne i Hercegovine u inozemstvu, što vlasti RS-a negiraju.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Vlada bh. entiteta Republika Srpska nedavno je potpisala ugovor sa novom lobističkom kućom iz Sjedinjenih Američkih Država. Savjetovat će je teksaška firma “McGinnis Lochridge” za 80.000 dolara mjesečno do kraja godine. Osim toga, građani RS finansiraju i rad osam predstavništava u inostranstvu: u Srbiji, Austriji, Rusiji, SAD-u, Grčkoj, Izraelu, Njemačkoj i Belgiji. Opozicija, kao i […]

Published On 24 May 2019

Šta je lobiranje, ko su lobisti, kako i za šta lobiraju? Koliko je lobiranje značajno i kako je zakonski regulirano? Kako najbolje iskoristiti mogućnosti i rezultate lobiranja? A kako spriječiti da lobiranje preraste u otvoreno podmićivanje?  Gosti Konteksta su: u Zagrebu – vlasnik i direktor Vlahović grupe, te glavni sekretar Hrvatskog društva lobista i akreditirani […]

Published On 29 May 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO