Dva nova slučaja zaraze korona virusom u Hrvatskoj

Dva nova slučaja zaraze korona virusom potvrđena su u Hrvatskoj u kojoj je sad ukupno pet oboljelih, objavio je u petak ujutro Nacionalni stožer civilne zaštite.

Riječ je o dvoje ljudi koji su bili u kontaktu s prvim zaraženim i trećim zaraženim, prenosi Hina. 

Od dva nova oboljela jedan je u Zagrebu, a drugi je u Rijeci i oboje su bili zadnjih dana u bolnici.

Do kraja tjedna ili najdalje početkom sljedećeg, u Hrvatski zavod za javno zdravstvo će stići oprema i reagencije za testiranje na korona virus SARS-coV-2 pa će i ta ustanova moći testirati sve one koji imaju indikaciju, piše u petak Večernji list.

Zasad se testiranja za čitavu Hrvatsku provode samo u Klinici za infektivne bolest Dr. Fran Mihaljević, navodi dnevnik.

“Nije dobro da se testiranja obavljaju na samo jednom mjestu jer što ako se slučajno dogodi neki kvar zbog kojeg to odjednom ne bude moguće? Morali bismo tada uzorke slati nekamo drugamo na testiranje. Osim toga, bude li veći broj uzoraka za testiranje, mi ćemo moći uskočiti”, objasnio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Brzi testovi

To neće biti tzv. brzi testovi kakvi su se počeli proizvoditi u svijetu, već oni isti testovi kakve bolnica Dr. Fran Mihaljević otpočetka upotrebljava.

Naime, neki proizvođači u svijetu najavili su testove koji u vrlo kratkom roku mogu utvrditi prisutnost korona virusa u organizmu, poput nukleinskog testa koji su razvili u kineskom Nacionalnom institutu za kontrolu i prevenciju virusnih bolesti u suradnji sa stručnjacima visokotehnološke kompanije sa sjedištem u Wuxiju, piše agencija Xinhua.

Taj kineski test traje tek 15 minuta, krenuli su s masovnom proizvodnjom i tvrde da mogu proizvesti do 4000 kompleta dnevno, a prva serija već se koristi u provinciji Hubei gdje se virus prvi put pojavio.

“Svaki test ima svoju specifičnost i pouzdanost. Ovaj koji se koristi u Zaraznoj ima visoku i specifičnost i pouzdanost, a za druge ćemo to vidjeti kad se počnu primjenjivati”, navodi Capak, donosi Večernji list.

Izvor: Agencije


Povezane

U interaktivnoj mapi pogledajte u kojim su zemljama zabilježeni slučajevi zaraze korona virusom, kao i broj zaraženih, umrlih i oporavljenih.

25 Feb 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO