BiH šalje dodatne policajce na granicu prema Srbiji

Turska je najavila da više neće zadržavati migrante koji su krenuli prema Evropi (EPA)
Turska je najavila da više neće zadržavati migrante koji su krenuli prema Evropi (EPA)

Vlasti Bosne i Hercegovine najavile su u petak da će rasporediti veći broj graničnih policajaca na svoju istočnu granicu prema Srbiji i Crnoj Gori nakon najave Turske da više neće zadržavati migrante u nastojanju da krenu prema Evropi.  

Nakon sastanka ministra sigurnosti Fahrudina Radončića i direktora Granične policije Bosne i Hercegovine Zorana Galića u Sarajevu saopćeno je da će na istočnoj granici biti preduzete “mjere kako bi se što efikasnije odgovorilo na pritisak ilegalnih migranata”.

Galić je istakao da su svi raspoloživi policajci i materijalno-tehnički resursi već preraspoređeni na istočni i sjeveroistočni dio granice, a najavio je i dodatno angažiranje policijskih službenika Granične policije iz drugih sredina, prenijela je Hina.

Na istočnu granicu, uz policijske službenike, bit će upućene i mobilne jedinice Granične policije Bosne i Hercegovine.

Angažiranje drugih policijskih agencija

Radončić i Galić razgovarali su i o mogućnosti angažiranja drugih policijskih agencija u nadzoru graničnog pojasa.

Trenutno graničnim policajcima u kontroli državne granice pomažu službenici Uprave za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.

Ranije u petak Radončić je izrazio očekivanje da Turska ipak neće nekontrolirano pustiti migrante prema Evropi, jer bi to izazvalo humanitarnu katastrofu, a za Bosnu i Hercegovinu bio bi veliki problem.

Prema navodima iz Granične policije Bosne i Hercegovine, toj agenciji nedostaje približno 1.000 policajaca, koji bi bili potrebni za efikasan nadzor granica.

Izvor: Agencije


Povezane

Blizu 5.000 migranata i izbjeglica nalazi se u Unsko-sanskom kantonu. Većina, 3.700, smještena je u četiri privremena prihvatna centra, ali više od hiljadu njih nalazi se u napuštenim objektima. Stotinjak njih, procjena je, svakodnevno ovih dana stiže u taj dio Bosne i Hercegovine.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO