Radman: Korona virus će prije pobijediti zdrav razum nego tehnologija

Korona virus doživljava ubojitu pandemiju koja se sumanuto širi, ali ne i najgoru u historiji, tvrdi Miroslav Radman (Nel Pavleti? / Pixsell)

“Korona virus doživljava ubojitu pandemiju koja se sumanuto širi, ali ne i najgoru u povijesti”, izjavio je renomirani hrvatski naučnik i biolog Miroslav Radman za zagrebački Večernji list, nakon informacije da su u Hrvatskoj registrovani prvi oboljeli od tog virusa.

Komentarišući histeriju koja se podigla oko korona virusa, on je istakao da je u ljudskoj historiji bilo mnogo gorih epizoda od ove, kakve su prijetile opstavku ljudske vrste.

“Primjerice, možemo tek spomenuti crnu kugu iz srednjeg vijeka koja je opustošila tadašnju Europu. No, ako ćemo promatrati ljudsku evoluciju kao svojevrsnu vremensku crtu onda ćemo vidjeti da je prije otprilike 150.000 godina čovjek bio skoro izbrisan s lica zemlje”, rekao je Radman.

Dodao je da je nespretno s pozicije naučnika predviđati razvoj situacije i konačne posljedice korona virusa, ali i da će ga “prije zaustaviti zdrav razum nego visoke tehnologije, kao u slučaju ebole, koja je daleko smrtonosnija”.

“Čovjekov imunosustav ogromnoj većini parazita ne da ni šansu da se utrkuju s čovjekom. Naprosto ih zaustavi i uništi pri samom ulazu u organizam”, pojasnio je, napominjući da je vakciniranje naučna pomoć biologiji imunosistema.

‘Slične situacije će se ponavljati’

U ubrzanoj utrci za novom vakcinom ili nekom kemikalijom koja truje život korona virusa, moderne tehnologije su jako korisne jer omogućuju testiranje milijuna hemijskih spojeva kao potencijalnog otrova za sam virus, navodi Radman.

Sada je, kaže, na famaceutima da izazovu sreću i nabasaju bezbrojnim pokušajima na efikasan lijek ili vakcinu.

“Vakcina će biti efikasna kad se pokaže da pobuđuje sintezu protutijela koja ubijaju korona virus, a pritom ne štete ljudskom organizmu”, tvrdi hrvatski molekularni biolog iz Splita.

Radman smatra kako će se situacije slične korona virusu ponavljati i u budućnosti, a ponajprije zbog globaliziranog svijeta u kojem se miješaju brojne populacije svih geografija.

“No, izolacija žarišta infekcije je najprimitivnija i najefikasnija metoda. Karantena je zbiljski jedina racionalna borba protiv virusa. Zdrav razum je moćniji od tehnologija jer tehnologije ne razmišljaju – a mi moramo razmišljati”, naglašava Radman, koji je dodao da se virus proširio iz Kine jer mjere nisu dovoljno rano i temeljito funkcionirale.

Izvor: Agencije