Dvoje Srba na kruzeru u Japanu zaraženo korona virusom

Na brodu, koji je bio u karantinu u Japanu, nalazilo se 3.700 putnika, od kojih 14 državljana Srbije (EPA)

Dvoje državljana Srbije, članovi posade na brodu Diamond Princess, zaraženi su korona virusom, potvrdio je ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

On je za Tanjug rekao da su iz Ministarstva vanjskih poslova Japana obaviješteni da je dvoje od preostalih 11 državljana Srbije, članova posade na brodu koji je bio u karantinu u Yokohami, testirano pozitivno na korona virus.

Zaražene osobe imaju 29 i 30 godina.

MVP radi na tome da dobije informaciju kada će biti iskrcani i u koju će bolnicu biti smješteni, rekao je Dačić.

“Ambasada Srbije u Japanu je u stalnom kontaktu sa njima. Svi naši državljani na ovom brodu imaju brojeve telefona naše ambasade u Japanu, kao i broj mobilnog telefona koje mogu da pozovu 24 časa, a ukazano im je i to da, ukoliko budu smešteni u bolnicu, potrebno je da traže da kontaktiraju Ambasadu”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, posljednja grupa putnika, koji su testirani pozitivno na virus, smještena je u novootvorenu bolnicu tristotinjak kilometara udaljenu od Tokija, u blizini Nagoye, gdje postoji internetska veza, tako da postoji mogućnost da i dvoje državljana Srbije bude smješteno u tu bolnicu, ukoliko bude bilo kapaciteta.

Na brodu, koji je bio u karantinu u Japanu, nalazilo se 3.700 putnika, od kojih 14 državljana Srbije, a među njima 12 članova posade.

‘Problem imaju samo stariji’

U Srbiju su se vratila dva putnika, kao i jedan član posade.

Ministar zdravstva Srbije Zlatibor Lončar poručio je da “apsolutno nema mesta za paniku, koja počinje da se širi zbog korona virusa”, te dodao kako je “situacija u Srbiji daleko od alarmantne”.

Lončar je za RTS objasnio da u ovom momentu, prema najnovijim podacima, u SAD-u ima 26 miliona oboljelih od sezonskog gripa, a od toga 14.000 umrlih, dok se zaraženi novim korona virusom u 98 odsto slučajeva izliječe bez ikakvih posljedica.

“Problem imaju samo stariji muškarci koji imaju još neka dodatna obolenja. Kod mladih ljudi, srednjih godina i dece virus prođe i da ne znaju da su imali korona virus”, rekao je Lončar.

To, naglasio je, “ne znači da će se nadležni opustiti”.

“Sve mere koje preduzimamo, radimo da bismo se spremili da odradimo ono što struka nalaže. Iz tog razloga su naši svakodnevni sastanci i konsultacije sa strukom, Svetskom zdravstvenom organizacijom i ljudima koji imaju iskustva”, rekao je Lončar.

Izvor: Agencije