Vučić: Srbija će platiti sve što treba za SPC u Crnoj Gori

Vučić je rekao da iz Podgorice stižu "notorne neistine" na račun Srbije (EPA)

Srbija će, ako treba, pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori da otplati dugove, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje da prokomentariše to što je direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir Mugoša saopštio da je ta institucija pokrenula kontrolu u svim vjerskim zajednicama zbog duga koji, kako tvrdi, ima Mitropolija crnogorsko-primorska i upozorio da će naplata, ako Mitroplija ne plati dug dobrovoljno, biti prinudna, Vučić je rekao da će Srbija platiti sve što treba za SPC u Crnoj Gori, prenosi Tanjug. 

“Ne znam šta da kažem, nemam nikakav problem sa tim. Ako treba da pomognemo SPC i Mitropoliiji crnogorsko-primorskoj ili bilo kojoj eparhiji u Crnoj Gori po tom pitanju da nam ne bi uduzimali svetinje, pomoći ćemo, platićemo sve što treba da platimo”, poručio je Vučić gostujući na TV Prva.

Vučić je rekao da iz Podgorice stižu “notorne neistine” na račun Srbije, poput one da Srbija namjerava da ruši vlast u Crnoj Gori ili o kontinuitetu velikosrpske politike.

“Ako je to tačno da je Milo Ðukanić rekao za promenu vlasti, to je notorna neistina. Nikada se Srbija nije mešala u pitanje izbora u Crnoj Gori, nikada nismo želeli da odlučujmo ko će biti u vlasti, a ko u opoziciji”, dodao je Vučić. 

‘Deformitet srpske nacionalne politike’

On je rekao da je za njega važnije to što je Ðukanović govorio o “deformitetu” koji postoji u srpskom nacionalizmu i velikosrpskoj politici.

“Nismo mi spašeni mnogih grešaka, ali kada govorite o deformitetu srpske nacionalne politike morate da uzmete u obzir i sindrom onih koji su želeli odvajanje od Srbije i da je to podsticalo njihov nacionalizam. Jedan od separatizama je bio i crnogorski”, rekao je Vučić.

Kazao je i da Crnogorci u Srbiji moraju da se osjećaju jednako kao i “Srbi u Srbiji i da imaju ista prava, za razliku od Srba u Crnoj Gori”.

“O tom deformitetu govorim, jer je on napravljen sa velikim silama na Zapadu, kojima je odgovaralo da za sve okrive srpski nacionalizam”, naglasio je Vučić.

Izvor: Agencije