Grupa mladića u Beogradu presreće migrante i ograničava im kretanje

Na društvenim mrežama pojavio se snimak grupe mladića u Beogradu koji presreću migrante u centru grada i dijele im pamflete.

Riječ je o grupi okupljenoj oko Inicijative “Nema predaje Kosova i Metohije”, koja na srpskom, engleskom i arapskom jeziku upozorava migrante da im je kretanje u Srbiji zabranjeno u noćnim satima.

Navode i da će takve patrole u glavnom gradu Srbije reagovati na svako njihovo nasilje. U pamfletu piše: “Zbog učestalih bolesnih napada na srpske žene i devojke, zabranjeno vam je kretanje izvan migrantskih centara od 22:00 do 6:00 sati ujutro i kretanje više od tri osobe u grupi tokom dana. Napadi na naše građane vam neće proći nekažnjeno.” 

‘Odgovor našeg naroda’

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da su o svemu obavijestili nadležno tužilaštvo, koje je naredilo ispitivanje svih činjenica i okolnosti u vezi sa navedenim događajem i snimkom koji se pojavio u javnosti. 

Na snimku se može čuti kako jedan građanin na engleskom jeziku govori migrantima: “Ovo je odgovor našeg naroda. Mi samo želimo da vam kažemo da ne dirate naše žene i sve će biti u redu. Ne želimo probleme. Mi sasvim razumemo da ne želite da ostanete u Srbiji i to je u redu. Dakle samo idite i sve će biti u redu. U poslednjih nekoliko dana videli smo mnogo problema u Beogradu i zato smo ovde večeras. Svake druge večeri bićemo na ulici. Mi ne želimo probleme, ali ako ih neko želi dobiće ih.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Iako im se pravac vremenom mijenjao, izbjegličke rute kroz Balkan i danas postoje. Uglavnom vode kroz nepregledne predjele šuma i rastinja gdje se izbjeglice nadaju da će biti slabije primjećene. Ograde na koje tamo povremeno nailaze nisu granične, ali mogu biti podjednako opasne. Jer označavaju teritoriju lovišta. 

Od kraja prošle godine, na teritoriji Srbije bilježi se značajan porast broja maloljetnih migranata koji ka Zapadnoj Evropi idu bez pratnje. U Komesarijatu za izbjeglice kažu da je, u odnosu na prošlogodišnji prosjek, taj broj gotovo udvostručen.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO