Crna Gora: Pod nadzorom 46 ljudi, karantin možda u Ulcinju

Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom bilo je 46 osoba koje su boravile u područjima pogođenim korona virusom (Al Jazeera)

Vlada Crne Gore razmatra više lokacija koje bi mogle da budu karantin za slučaj masovnog oboljevanja ili pojave slučajeva novog korona virusa, a jedna od njih je i bivša vojna kasarna u ulcinjskom naselju Zoganj, rečeno je u Ministarstvu zdravlja, prenosi Tanjug. 

“Trenutno se sagledava više lokacija koje po osnovnim karakteristikama treba da ispunjavaju minimum građevinskih i logističkih uslova da bi mogle biti korištene za potrebe karantina. Planovi postupanja koji se razrađuju za slučaj masovnog oboljevanja ili priliva potencijalno inficiranih podrazumijevaju više lokacija na teritoriji države”, kažu u Ministarstvu, pišu Vijesti.

Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim korona virusom trenutno se smatra niskim.

Kontrola na granicama

Iz Instituta za javno zdravlje saopćili su prošlog mjeseca da su u saradnji sa zdravstveno-sanitarnom inspekcijom uspostavili kontrolu na granicama, jer Crna Gora kao turistička zemlja može očekivati veliki broj putnika.

U Institutu kažu da je pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom bilo 46 osoba koje su boravile u područjima pogođenim korona virusom.

“Ovaj broj je jako promjenjiv i posljedica je činjenice da se najveći broj osoba, koje se stave pod nadzor, relativno kratko zadržavaju u Crnoj Gori. Najveći priliv u posljednja 24 sata je bio na području u nadležnosti higijensko-epidemiološke službe Kotor (više od devet osoba)”, piše u saopćenju.

Iz Ministarstva su naveli da je zdravstveno stanje svih osoba stavljenih pod nadzor dobro, odnosno da nemaju simptome koji bi odgovarali infekciji novim korona virusom i da će javnost biti obaviještena u slučaju bilo kakvih promjena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO