Ustaški pozdrav podijelio sudije

Odlučeno je da će se o spornom pitanju raspraviti na sjednici Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske (Reuters)

Sudije Odjela za prekršaje protiv javnog reda i mira i javne sigurnosti Visokog prekršajnog suda u Zagrebu nisu se uspjele usaglasiti je li usklik “Za dom spremni” u Thompsonovoj pjesmi “Bojna Čavoglave” prekršaj jer nijedan od tri iznesena stava nije dobio potrebnu većinu glasova, javlja Hina.

Sjednica Odjela za prekršaje protiv javnog reda i mira i javne sigurnosti Visokog prekršajnog suda održana je u prisutnosti svih članova tog odjela, izvijestio je Visoki prekršajni sud na svom sajtu.

Na sjednici je, između ostalog, razgovarano o ujednačavanju sudske prakse u odnosu na prekršaj iz člana 5 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a vezano uz nepravomoćne sudske odluke.

Raspravljano je o načelnim pitanjima u vezi s ostvarenjem prekršaja izvođenjem pjesme “Bojna Čavoglave”, a tijekom rasprave iznesena su tri stava, od kojih nijedan nije dobio potrebnu većinu glasova svih sudija Odjela.

Po tri glasa za tri stava

Stoga je odlučeno da će se o tom pitanju raspraviti na sjednici svih sudija Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, saopćio je sud.

Prema neslužbenim podacima, koje je objavio Jutarnji list, od devetero sudija troje ih je zauzelo stajalište da je uzvik “Za dom spremni”, u skladu s ranijim presudama, u svakom kontekstu protivzakonit, troje da poklič nije prekršaj, a preostalo troje sudija zaključilo je da taj pozdrav u jednom kontekstu može biti kažnjiv, a u drugom ne.

List neslužbeno saznaje da su se sudije pozivale na stavove Komisije za suočavanje s prošlošću, kojoj je na čelu bio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić, a osnovana je na inicijativu premijera Andreja Plenkovića. 

Rasprava o pozdravu “Za dom spremni”, kojim počinje “Bojna Čavoglave”, navodno je trajala tri sata iako su sudije tog Odjela već donijele niz pravosnažnih presuda u kojima su presudile da je taj pozdrav prekršaj.

Izvor: Agencije