Izetbegović traži smjenu Tegeltije, Dodik zaštitu vitalnog interesa

Izetbegović je pozvao članove VSTV-a da pokrenu procedure smjene Milana Tegeltije zbog prisustva skupu koju je organizovao Dodik (Al Jazeera)
Izetbegović je pozvao članove VSTV-a da pokrenu procedure smjene Milana Tegeltije zbog prisustva skupu koju je organizovao Dodik (Al Jazeera)

U Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske (NSRS) danas je zaprimljen zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za sazivanje posebne sjednice parlamenta tog bh. entiteta o pokretanju vitalnog interesa RS-a na dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH, koje se tiču posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH i te sporazuma sa Evropskom unijom.

Dodik je to zatražio nakon što je najavio da će politički predstavnici Srba prisustvovati ali ne i odlučivati u radu državnih institucija, nakon odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS.  

Zbog toga je danas predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio novinarima tokom zasjedanja Predsjedništva te stranke da najava političkih predstavnika iz RS-a kako neće učestvovati u radu državnih institucija predstavlja klasičan oblik političke ucjene s ciljem da se volja jedne politike i jednog entiteta nametne cijeloj državi.

Smatrajući da je Tužilaštvo BiH dužno sankcionirati one koji učestvuju u rušenju ustavnog poretka BiH, kaže da će “Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH pozvati ostale klubove da se protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović podnese odgovarajuća krivična prijava”.

“Pozivamo članove VSTV-a da pokrenu procedure smjene Milana Tegeltije zbog prisustva paradržavnom političkom skupu kojeg je organizirao Milorad Dodik, a čiji je cilj rušenje ustavnog poretka u BiH. Predsjednik VSTV-a je već odavno izgubio profesionalni kredibilitet i nedopustivo je da se takva osoba, pod direktnom kontrolom Dodikovog SNSD-a, uopće nalazi u pravosudnom sistemu, a pogotovo na čelu VSTV-a”, naveo je Izetbegović.

‘Urušavanje mira’

Poručio je da od Bosne i Hercegovine nikada neće biti odvojen niti jedan njen dio, a bilo kakav pokušaj i bilo kojim sredstvima da se to učini prouzrokavat će, kako tvrdi, urušavanje mira postignutog u Dejtonu.

“Na svaku aktivnost koja bude prijetnja teritorijalnom integritetu BiH odgovorit ćemo snažno i odlučno, svim legalnim mehanizmima i sredstvima. Pozivamo Dodika i one koji ga podržavaju da o ovome dobro razmisle. Bude li ugrožen Dejtonski sporazum biće dovedeni u pitanje prije svega entiteti koji su nastali tim sporazumom”, rekao je Izetbegović.

Ističe da SDA neće prihvatiti ultimativni zahtjev da se izmijeni struktura Ustavnog suda BiH koja podrazumijeva prestanak mandata sudijama koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

O izmjeni strukture Ustavnog suda BiH Izetbegović kaže da se može razgovarati “unutar eventualne reforme kompletnog bh. pravosuđa”, a strane sudije mogu biti zamijenjene domaćim samo u sklopu šire ustavne reforme kojom bi se garantovalo funkcioniranje BiH bez bojkota i blokada.

“Ukoliko se nastavi destabilizacija prilika, pozivamo visokog predstavnika da iskoristi bonske ovlasti i smijeni sve one koji pokušajem rušenja ustavnopravnog poretka narušavaju mir i stabilnost”, podvukao je Izetbegović, te dodao da se neće nalaziti s Dodikom dok “ova blokada ne prestane”.

Tegeltija povukao primjer Italije

U odgovoru na Izetbegovićevo izlaganje, Milan Tegeltija je rekao da je “BiH jedina zemlja u kojoj je dijelu medija i javnosti nenormalno da se prvi čovjek pravosuđa odazove na sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara i člana Predsjedništva BiH”.

On je banjalučke medije dodao da je u Italiji, po čijem je modelu skrojen VSTS BiH, sasvim normalno da se sastaju, ali i da predsjednik Italije bude istovremeno i predsjednik tamošnjeg vijeća. 

Poslanici u Narodnoj skupštini RS trebali bi se na sjednici koju je tražio član Predsjedništva BiH izjasniti o Dodikovoj izjavi o proglašenju Odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Odluka je, kako se navodi, bez konsenzusa usvojena na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara 2020. godine, a Dodik je smatra “veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske”.

Sjednica u NSRS

U dopisu je Dodik zatražio da se narodni zastupnici na sjednici izjasne i o njegovoj izjavi o proglašenju Zaključka o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta 2020. godine.

I ta odluka je usvojena bez konsenzusa na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara 2020. godine, i Dodik je smatra, kako je navedeno, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske. 

Srpski član Predsjedništva BiH je pozvao poslanike Narodne skupštine RS-a da u roku od 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže ove dvije izjave.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO