Ðukanović: Nećemo ni mijenjati, ni povlačiti Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Duško Marković je kazao da Vlada Crne Gore nije postavila nikakve uslove (Al Jazeera)
Duško Marković je kazao da Vlada Crne Gore nije postavila nikakve uslove (Al Jazeera)

Ne postoji nijedan objektivan razlog za izmjenu ni za povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, izjavio je predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović.

Protivljenje tom aktu je, zapravo, posljednja politička bitka koju protivnici crnogorske države vode kako bi je vratili u mračni srednji vijek, kaže on, prenosi Tanjug.

“Nisam čuo ni jedan pravni argument protiv Zakona, osim onog koji SPC [Srpska pravoslavna crkva] ponavlja “narod je na ulicama”. To neće ni na koji način spriječiti državu da obavlja svoj posao, da usvaja i sprovodi zakone koji su u potpunosti usaglašeni i sa Ustavom [Crne Gore] i sa međunarodnim normama”, rekao je čelnik Demokratske partije socijalista (DPS), prenosi Tanjug, čpozivajući se na portal Radio-televizije Crne Gore.

Ponovio je da je taj zakon dugo i temeljito pripreman te da ne postoji nijedan objektivan razlog ni za njegovu izmjenu, ni za njegovo povlačenje, a vlast svakako i dalje ostaje otvorena za dijalog.

Analizirajući aktualnu političku situaciju, Ðukanović je kazao da država Crna Gora usvajanjem i primjenom Zakona o slobodi vjeroispovijesti brani svoj građanski koncept.

“Najveći posao i odgovornost svakako jeste na Vladi i njenim ministrima, ali i svako od nas ima svoj dio posla, bilo da je riječ o partiji, državnim institucijama ili lokalnim upravama”, zaključio je Ðukanović na sjednici Glavnog odbora DPS-a.

‘Vješte manipulacije SPC-a’

Dok Ðukanovićeva vlast brani novi Zakon, SPC je tijekom posljednjih mjesec i pol mobilizirao desetke tisuća sudionika prosvjeda, koji se održavaju dva puta tjedno diljem Crne Gore, zemlje s približno 620.000 stanovnika.

Sveštenici SPC-a optužuju vladajući DPS da se priprema za “pljačku crkava i manastira”, kojih je više od 600 i smješteni su na lijepim lokacijama.

Ðukanović kaže da sveštenstvo SPC-a u svemu tome “vješto manipulira” vjernicima.

Tvrdi da će crkve ostati otvorene za uporabu pravoslavnim vjernicima nakon primjene Zakona, iako ne krije želju da konačno onemogući svaki utjecaj Beograda na Crnu Goru.

Također, Đukanović je nedavno izjavio kako Crna Gora treba imati svoju pravoslavnu crkvu, koja bi bila odvojena od SPC-a i Srbije, kako bi učvrstila nacionalni identitet.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO