Bugarsku brine isporuka ruskog Pancira Srbiji

Prezentacija sposobnosti raketnog sistema 'Pancir-S' na Međunarodnom forumu 'Vojska 2018' u moskovksoj regiji (EPA)
Prezentacija sposobnosti raketnog sistema 'Pancir-S' na Međunarodnom forumu 'Vojska 2018' u moskovksoj regiji (EPA)

Atlantsko vijeće Bugarske izrazio je zabrinutost zbog toga što će do kraja ove sedmice Rusija isporučiti Srbiji prvi od šest protivzračnih raketnih sistema Pancir S1 i mogućnosti da se ta isporuka odvija preko zračnog prostora Bugarske.

“Hoće li avion s oružjem letjeti preko zračnog prostora Bugarske? Ako je upućen takav zahtjev, je li izdano odobrenje za to i, ako jest, na osnovu čega”, saopćilo je Atlantsko vijeće, prenosi Tanjug.

“Ministarstvo vanjskih poslova mora, shodno procedurama, uskladiti svoju odluku s Ministarstvom odbrane i Ministarstvom saobraćaja. Kakav odgovor su ta ministarstva dala?”

Ta organizacija zapitala se i je li naučena lekcija nakon strateške greške kada su 2019. ruski protivzračni sistemi S-400 propušteni u Srbiju, upozorivši da se takva greška ne ponovi.

Posjeta Šojgua Beogradu

Ranije ove sedmice je najavljeno kako bi prva isporuka od šest sistema za protivzračnu odbranu Pancir S1, koje je Srbija naručila od Rusije, trebala bi biti realizirana do kraja ove sedmice.

Posjetom ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Beogradu trasiran je daljnji put vojnoj saradnji, navodi beogradski list Novosti i dodaje da je sporazum za jednu bateriju Pancira zaključen prošle godine.

Šojgu je tokom zvanične posjete Srbiji u ponedjeljak s ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom razgovarao o saradnji u odbrani.

Ministri su istakli zajedničko opredjeljenje da saradnja između dvije države u sljedećm periodu bude dodatno unaprijeđena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO