Hrvatski državni tužilac Dražen Jelenić podnio ostavku

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u srijedu je Vladi uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti koju je obnašao od 24. travnja 2018, javila je Al Jazeerina reporterka Nikolina Zavišić.

U priopćenju medijima Jelenić je naveo da je od prvog dana dužnost obnašao “s ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, čuvajući neovisnost Državnog odvjetništva”.

Dodao je da je tako postupao i tijekom svih 28 godina rada u Državnom odvjetništvu, javila je Zavišić.

“Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo Državno odvjetništvo, procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje.

Stoga sam danas Vladi Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Iako činom ostavke moj mandat glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ranije završava, s te dužnosti odlazim mirne i čiste savjesti”, naveo je Jelenić, prenosi Hina.

Članstvo u masonskoj loži

O Jelenićevoj ostavci počelo se govoriti nakon što je u utorak potvrdio da je slobodni zidar te da je liječnik i vođa jedne od masonskih loža Nikica Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su, navodno, ucjenjivali liječnika tražeći od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Gabrić je Jelenićeve tvrdnje odbacio istog dana, rekavši da je istina potpuno drugačija. Pritom je naveo da ima i snimku razgovora te da je Jelenić “tražio uslugu” od njega, a ne obratno.

Iako je Jelenić isprva kazao da ne razmišlja o ostavci, pojašnjavajući kako je riječ o zakonito osnovanoj udruzi koja se zalaže za boljitak u društvu, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je izjavio da očekuje Jelenićevu ostavku te da je članstvo glavnog državnog odvjetnika u masonskoj udruzi neprihvatljivo.

Premijer zaprijetio razrješenjem

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada, ako glavni državni odvjetnik sam ne podnese ostavku, na sutrašnjoj sjednici predložiti Hrvatskome saboru da ga razriješi.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je da svi koji su članovi udruga slobodnih zidara, a rade nekakav javni posao ili su javni dužnosnici, posebice u domeni represivnog državnog aparata, nepotrebno dovode u pitanje svoju objektivnost i lojalnost.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ustvrdio je da Jelenić nije u trenutku svoga izbora deklarirao informaciju da je član lože slobodnih zidara te kako je u njegovu slučaju riječ o podvojenoj lojalnosti.

Kada je Jelenić 2018. predložen za glavnog državnog odvjetnika, premijer Plenković rekao je da ima potrebno iskustvo za obavljanje te dužnosti, istaknuvši da Vlada smatra kako je riječ o kvalitetnom kandidatu i čovjeku koji ima profesionalni i ljudski integritet i koji će posao obavljati savjesno, sukladno zakonu i nepristrano.

Njegov prethodnik na čelu DORH-a Dinko Cvitan tada ga je opisao kao “apsolutnog profesionalca”, koji je prošao sve instance te poznaje sustav, ljude i probleme.

Bošnjaković je, pak njegovo imenovanje obrazložio potrebom za dolaskom “nove energije”, koja će pridonijeti još boljem radu DORH-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO