BiH na ‘sivoj listi’ poreznih oaza Evropske unije

'Crna lista' napravljena je 2017. nakon otkrivanja široko rasprostranjenog sistema utaje i izbjegavanja poreza (EPA)
'Crna lista' napravljena je 2017. nakon otkrivanja široko rasprostranjenog sistema utaje i izbjegavanja poreza (EPA)

Ministri finansija Evropske unije dodali su Bosnu i Hercegovinu na “sivu listu” država na kojoj su one zemlje koje su obećale da će ispraviti svoje porezne politike kako bi izbjegle “crnu listu”, navodi list Politico.

Osim Bosne i Hercegovine, na listi su i Angvila, Australija, Bocvana, Esvatini (bivši Svazi), Jordan, Maldivi, Maroko, Mongolija, Namibija, Sveta Lucija, Tajland i Turska.

Kad je riječ o Turskoj, evropski ministri dali su joj dodatno vrijeme za prilagođavanje regulative i izbjegavanje “crne liste” poreznih oaza.

Napravljena 2017.

Na listu su dodani Kajmanski otoci, Palau, Panama i Sejšeli, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Crna lista”, napravljena 2017. nakon otkrivanja široko rasprostranjenog sistema utaje i izbjegavanja poreza koji koriste strane firme i bogati pojedinci kako bi smanjili svoje porezne obaveze, sada obuhvata 12 jurisdikcija.

Na listi su još Fidži, Oman, Samoa, Trinidad i Tobago, Vanuatu i tri američke teritorije: Američka Samoa, Američki Djevičanski otoci i Guam.

Izvor: Agencije


Povezane

Na tržištu rada Srbije, zaposlene trudnice i porodilje su među najosjetljivijim kategorijama. Kršenje njihovih radnih prava primoravanjem na rad na crno, kao i ucjene i prijetnje otkazom nisu rijetka pojava. Da bi se ohrabrile da prijave one koji im uskraćuju prava, Ministarstvo za rad je, u saradnji sa Centrom za mame, počelo da objavljuje mjesečnu […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO