Kurti: Vojni rok bit će obavezan na Kosovu

Kosovske sigurnosne snage transformirane su u Vojsku Kosova krajem decembra 2018. (EPA)
Kosovske sigurnosne snage transformirane su u Vojsku Kosova krajem decembra 2018. (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti u ponedjeljak je pred pripadnicima Vojske Kosova ponovio da će služenje vojnog roka biti obavezno.

“Vojnu službu učinit ćemo obaveznom ne zato što želimo osvajati – naprotiv, mi smo miroljubiv i slobodouman narod, a slobodni želimo biti u stanju odbraniti Kosovo”, rekao je on.

Pozvao je na jedinstvo i prevazilaženje razlika, prenio je Tanjug, pozivajući se na pisanje medija na Kosovu.

Kosovske sigurnosne snage transformirane su u Vojsku Kosova krajem decembra 2018, kada su dobile mandat da štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova.

Dvanaest godina nezavisnosti Kosova

Transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u Oružane snage Kosova podržali su SAD, Velika Britanija, Njemačka i Italija.

Kosovo danas obilježava 12. godišnjicu proglašenja nezavisnosti od Srbije.

U Prištini su organizirane brojne ceremonije, kojima je prisustvovao i premijer Kurti.

Izvor: Agencije


Povezane

Predstavnici Srbije i Kosova potpisali su u Minhenu izjavu o namjerama za obnovu željezničkog prometa između Beograda i Prištine i završetak autoceste. Sporazum je potpisan u prisustvu posebnog izaslanika američkog predsjednika Richarda Grenella te predsjednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hashima Thaija. Nakon dogovora o uspostavi aviolinije između Beograda i Prištine, potpisanog 20. januara […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO