Vučić dodijelio Handkeu Orden Karađorđeve zvijezde

Handke dobio priznanje u Srbiji (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas povodom Dana državnosti Srbije više od 50 odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, prenosi Beta.

Na ceremoniji u Predsjedništvu u Beogradu odlikovani su pojedinci, institucije i udruženja u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije, odbrane.

Orden Republike Srbije na lenti dobio je predsednik Češke Miloš Zeman, a Orden Karađordjeve zvijezde prvog stepena pisac i dobitnik prošlogodišnje Nobelove nagrade za književnost Peter Handke. Handke i Zeman nisu prisustvovali dodjeli odlikovanja.

Kontroverzni stavovi

Dodjela Nobelove nagrade austrijskom književniku izazvala je brojne kontroverze i negodovanje javnosti zbog njegove potpore Miloševićevu režimu tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji te su tim povodom i na dan dodjele priznanja organizirani prosvjedi.

Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije i Turske.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima prema događanjima na ovim prostorima, odnosno po tomu što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na obranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Svemirski program Apolo

Sretenjski orden prvog stepena dobili su akademik Dušan Kovačević, Bogoslovija iz Sremskih Karlovaca, Medicinski fakultet u Beogradu, Sportsko društvo “Radnički” i Pravoslavno-hrišćansko sestrinstvo “Sveta Lidija”.

Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena dobio je posljednji preživjeli član grupe koja je radila na svemirskom programu SAD “Apolo” David Vujić.

Dodjeli odlikovanja prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog i crkvenog kora i javnog života.

Izvor: Agencije