Zbog gripe produžen školski raspust u Srbiji

Ministarstvo zdravlja Srbije dalo je preporuku Ministarstvu prosvjete da zimski raspust bude produžen (EPA)

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja donijelo je odluku da zimski raspust u osnovnim i srednjim školama u Srbiji bude produžen do 24. februara zbog epidemiološke situacije, prenosi Tanjug.

“U cilju prevencije širenja gripa u populaciji dece i mladih, a imajući u vidu aktuelne epidemiološke podatke nadležnih organa, tela i službi, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je odluku da se produži zimski raspust u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji. Raspust će biti produžen do petka, 21. februara, a prvi nastavni dan je ponedeljak, 24. februar 2020. godine”, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako je ministar prosvjete Mladen Šarčević potvrdio Novostima, odluka je donesena poslije konsultacija s Institutom za javno zdravlje “Batut”.

Prethodno je Ministarstvo zdravlja dalo preporuku Ministarstvu prosvjete da produži zimski raspust kako bi se smanjilo širenje virusa gripe.

Vojvodina već proglasila epidemiju

Dan ranije i u Vojvodini je Pokrajinski sekratarijat za zdravstvo donio odluku o privremenoj obustavi rada predškolskih i školskih ustanova do 21. februara zbog široke rasprostranjenosti virusa gripe.

Na području Vojvodine proglašena je epidemija gripe.

“Na teritoriji Vojvodine registrovan je visok prag intenziteta virusa gripa i rastući trend incidencije oboljenja sličnih gripu, a prvi put tokom ove godine intenzitet virusa gripa iznad epidemijskog praga registrovan je na teritoriji pet okruga u Vojvodini”, potvrdile su vlasti.

Izvor: Agencije