Njemačku vizu lani dobilo 17.532 građana BiH

Radnici
Istraživanje pokazuje da je samo jedan posto osoba sa Zapadnog Balkana u Njemačkoj nezaposleno (EPA)

Njemačko veleposlanstvo u Sarajevu je u 2019. godini izdalo 17.532 vize za građane Bosne i Hercegovine, što je za 3.140, odnosno 22 posto, više u usporedbi s godinom prije.

Iako je broj zainteresiranih za odlazak i rad u Njemačkoj u porastu, iz veleposlanstva te zemlje u Sarajevu nisu precizirali koliko je zahtjeva za vizu predano u prošloj godini, kao ni to koliko ih je odbijeno, saopćeno je za Anadolija iz veleposlanstva Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Trend rasta predanih zahtjeva za vizu očekuje se i ove godine.

Mnogi nezaposleni građani sa ovih prostora iščekuju 1. ožujak, kada će u Njemačkoj stupiti na snagu novi Zakon o doseljavanju kvalificirane radne snage, koji bi trebao otvoriti mogućnosti za dobivanje vize radi zaposlenja osobama s visokom školskom spremom te prvi put i onima sa srednjom stručnom spremom.

Iz njemačkog veleposlanstva su kazali kako Zakon o doseljavanju stručne radne snage otvara nove puteve i mogućnosti za kvalificirane radnike, kao i za one koji namjeravaju postati te svoju profesionalnu budućnost vide u Njemačkoj.

Promjene u IT sektoru

“Uskoro će stručna radna snaga iz svih oblasti moći doći u Njemačku ukoliko postoji konkretna ponuda za radno mjesto i kvalifikacija koju je priznala nadležna njemačka ustanova. Također je novost u tome da prvi put stručna radna snaga s kvalificiranim stručnim obrazovanjem (srednja stručna sprema), a ne samo osobe s visokom školskom spremom, kao do sada, mogu dobiti vizu u svrhu traženja posla”, istaknuli su u veleposlanstvu.

Navode kako mladi ljudi s dobrim znanjem njemačkog jezika i diplomom završene njemačke škole u inozemstvu ili pristupnicom visokoškolskim ustanovama mogu ubuduće podnijeti zahtjev za vizu do maksimalno šest mjeseci u svrhu traženja mjesta za obavljanje stručnog obrazovanja.

“U IT-sektoru, također, ima promjena. IT-stručnjaci s odgovarajućim radnim iskustvom mogu ubuduće pod određenim uslovima i bez formalne diplome (VSS) doći u Njemačku”, pojasnili su iz njemačkog diplomatskog predstavništva, a navode da će veleposlanstvo u svakom pojedinačnom slučaju detaljno morati razmotriti može li odobriti vizu.

Ono što može biti od pomoći, kako su naveli, uska je razmjena s budućim poslodavcem, s obzirom na to da poslodavac, također putem novog ubrzanog postupka za stručnu radnu snagu i izravno iz Njemačke, može doprinijeti da vizni postupak traje kraće.

Za termin za vizu ne treba posrednik

Mnogobrojni građani koji apliciraju za vizu suočavaju se i s prevarama u vezi posredovanja u zakazivanju termina.

Pojedine agencije im za zakazivanje termina za razgovor za vizu naplaćuju veliki iznos novca, što oni mogu učiniti i samostralno, putem stranice veleposlanstva.

Veleposlanstvo nema podatke o tome koliko se koriste usluge agencija vezano za vize i ukazuje na to da su termini bili i da ostaju besplatni.

“Sistem za zakazivanje termina Njemačke ambasade u Sarajevu je svima dostupan. Nije potrebno angažirati agencije za rezervaciju termina. Preko agencije nećete ranije dobiti termine, niti će vam se dodijeliti vanredni termini”, poručili su, dodavši kako oni ne surađuju s agencijama za vize.

U Njemačku je posljednjih godina radi zaposlenja emigrirao veliki broj građana zemalja regije.

Prema posljednjim procjenama Zavoda za zapošljavanje entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, u Njemačkoj je trenutačno nepopunjeno blizu 1,3 milijuna radnih mjesta, zbog čega je ta zemlja odlučila olakšati uvoz kvalificiranih radnika iz zemalja izvan Europske unije.

Izvor: Agencije