Na vozačkim dozvolama će pisati ako ste donor organa

Podaci o doniranju organa biće unošeni u vozačku dozvolu (Al Jazeera)

“Usvojen je moj zakon da se na vozačkim dozvolama navede ako je osoba sagllasna da bude donator organa” napisao je u tweetu državni poslanik Damir Arnaut nakon što je njegov prijedlog usvojio Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Riječ je o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama BiH, a on ovu opciju definiše u slučaju da osoba potpiše takvu izjavu prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole, piše bh. Portal Klix.ba.

Arnaut je na Twitteru napisao kako je ovo peti usvojeni zakon Kluba zastupnika Naše stranke i Nezavisnog bloka, a kako cijelo Vijeće ministra BiH ima tri usvojena zakona.

Normalna praksa u svijetu

U izjavi za portal Klix.ba Arnaut je rekao kako je to norlmalna praksa u svijetu i da se u vozačku dozovlu upisuje ako osoba želi da donira organe u slučaju smrti i dodao da se na taj način „ne gubi vrijeme na saglasnost porodice u situacijama kada je svaki sekund bitan. Spašavaju se brojni životi”.

Dodao je da su kolege koje su bile protiv nehumane i ne dopuštaju drugima da iskažu svoj izbor.

“Ako oni ne žele donirati organe, mogu se tako izjasniti kad vade vozačku, ali oni ne žele nikome dopustiti da se izjasne drugačije. Dobro je da smo danas ipak imali veći broj humanih i razumnih poslanika”, zaključio je Arnaut.

Izvor: Agencije


Povezane

Novi zakon o transplantaciji, koji uvodi pretpostavljenu saglasnost svih za doniranje organa, izazvao je burne reakcije, iako će posljednju riječ o tome i dalje imati porodica preminule osobe.

Published On 19 Jul 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO