Serwer: Obnoviti osovinu Britanija – Njemačka – SAD za Zapadni Balkan

Osovina Velika Britanija - Njemačka - SAD je moj savjet za novu američku administraciju, rekao je Danijel Serwer (Al Jazeera)
Osovina Velika Britanija - Njemačka - SAD je moj savjet za novu američku administraciju, rekao je Danijel Serwer (Al Jazeera)

Buduća administracija u Washingtonu bi trebala neutralizirati utjecaj Kine i Rusije na Zapadnom Balkanu, izjavio je u utorak Daniel Serwer, profesor na Univerzitetu “Johns Hopkins”, apostrofirajući posebno Srbiju.

Na Odboru za vanjsku politiku Zastupničkog doma američkog Kongresa ocijenio je da ruski utjecaj ne bi bio ni blizu toliko osjetan u Srbiji koliko jeste da vlasti u Beogradu to ne omogućavaju, prenosi Tanjug.

“Predsjednik [Srbije Aleksandar] Vučić je otvorio svoje medije Rusiji i nanio štetu Glasu Amerike, koji je, nakon višedecenijskog prisustva u Srbiji, sveden na najmanju mjeru. To bi trebao biti jedan od prioriteta za novu američku administraciju”, smatra Serwer.

Na pitanje moderatora kako bi se SAD trebao vratiti kao aktivan i značajan politički faktor za postizanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu, posebno u odnosima između Srbije i Kosova, Serwer je najprije ocijenio da je u ovom trenutku utjecaj Rusije i Kine daleko veći, ali da će Rusija, zbog unutrašnjih političkih problema, u naredne četiri godine biti, “po svemu sudeći, više okrenuta sebi”.

Primarni fokus obavještajnih agencija

Složio se s ocjenom Janusza Bugajskog da bi američke obavještajne agencije morale posebno obratiti pažnju na odnose između Rusije i Kine i njihove zajedničke aktivnosti, koje bi “mogle ugroziti utjecaj SAD-a”.

“Korupcija nagriza društva Zapadnog Balkana. Vjerujem u ulogu privatnog sektora, koji bi mogao poboljšati život građana, ali najvažnije je da se SAD ponovo aktivno uključi u rješavanje pitanja između Srbije i Kosova. Nismo uspjeli ostati dovoljno aktivni na Kosovu i prepustili smo rješavanje gorućih pitanja korumpiranim političarima. Sada korupcija izjeda ta društva, a pozitivnog pomaka nema. Ne samo na Kosovu, već ni u Bosni i Hercegovini, niti u Srbiji”, rekao je Serwer.

Podsjetio je da Kosovo ne priznaje pet zemalja članica Evropske unije i ukazao da bi SAD trebao sarađivati s EU-om kao cjelinom, ali da bi morao oživjeti i ojačati saradnju na realciji Velika Britanija – Njemačka – SAD, koja je osnova za uravnoteženu politiku i prema Zapadnom Balkanu.

“Tu osovinu bi trebalo obnoviti, i to bi bio moj savjet za novu američku administraciju”, zaključio je Serwer.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO