Preporuke Bidenovoj administraciji o odnosu prema Balkanu

Joe Biden se tokom predizborne kampanje založio za stabilizaciju Zapadnog Balkana (EPA)

Kosovo treba da razvija svoju državnost, a Srbija da ne stopira taj proces, kaže Madeleine Albright, bivša američka državna tajnica.

Ona je, na “saslušanju” u vanjskopolitičkom odboru Predstavničkog doma američkog Kongresa, sa ciljem da se novoj administraciji Joea Bidena daju preporuke po pitanju politike prema Zapadnom Balkanu, rekla da bi Washington trebalo da podrži demokratski razvoj država Balkana, prenio je Tanjug.

Osim Albright, pred Vanjskopolitičkim odborom govorili su Daniel Serwer sa Univerziteta Johns Hopkins te Janusz Bugajski iz Fondacije Jamewstown

„Svjedočenje je zakazao predsjedavajući odbora Eliot Engel, demokratski kongresmen iz New Yorka, koji je i sam odličan poznavatelj zbivanja na Balkanu“, javio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić.

„U središtu pozornosti su bili povratak Sjedinjenih Američkih Država na Balkan, borba protiv korupcije, suzbijanje ruskog i kineskog utjecaja, suradnja s Europskom unijom“, rekao je Puljić.

‘Potezi koji odgovaraju Rusiji i nacionalistima’

Janusz Bugajski iz Fondacije Jamewstown rekao je da bi bilo koji pokušaj promjene granica i razmene teritorija na Zapadnom Balkanu bilo u interesu i na korist samo Rusiji i nacionalistima u regiji.

On je na Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog kongresa, koji se održava danas, a posvećen je pružanju preporuka novoj američkoj administracija o politici SAD-a prema regiji, rekao da bi promjena granica i razmena teritorija samo omogućili nacionalistima i separatistima da traže otcjepljenje teritorija u državama regije, te da je veoma teško pretpostaviti kako bi uopšte to izgledalo.

“Napravio bi se haos od kojeg će samo Rusija imati dobit. I nacionalisti. Ne mislim da je to dobra ideja”, rekao je Bugajski, prenio je Tanjug.

Istakao je da NATO trupe ne treba da se povlače sa Kosova, sve dok Kosovo ne postane dio NATO-a, što bi trebalo da se desi.

Također, dodaje on, trebalo bi da se radi na udaljavanju Srbije od ruskog uticaja i naglasio da će to ojačati stabilnost regije.

Serwer je u intervju za Al Jazeeru prošle sedmice rekao da je Dejtonski sporazum okončao rat u Bosni i Hercegovini zahvaljujući odlučnoj američkoj politici, ali ta država sada riskira da se pretvori u katastrofu zbog međuetničkih podjela.

‘Moramo zaštiti državu BiH’

Kazao je da Amerika sada treba nametnuti liderstvo, u saradnji s Europskom unijom.

“Disfunkcionalna Bosna i Hercegovina je prilično skupa, i financijski, a i s aspekta štete po reputaciju Zapada, koji nimalo ne profitira od pogoršanja situacije. Neuspjeh države Bosne i Hercegovine značio bi i kraj NATO napora da zaštiti osjetljivu muslimansku populaciju, jačanje secesionista koje podržava Rusija, ne samo na Balkanu, već i u Ukrajini, Moldaviji, Gruziji…”, rekao je Serwer.

Izvor: Al Jazeera i agencije