Hapšenja u Banjoj Luci zbog sumnji u zločin protiv čovječnosti

Osumnjičeni se terete da su nelegalno stečenim novcem kupovali nekretnine kako bi ga legalizirali (EPA)

Na području bosanskohercegovačkog grada Banje Luke slobode lišeno je više osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti.

“Osumnjičeni se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine”, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Djelatnici SIPA-e su postupali po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su, u svojstvu pripadnika policije i Vojske Republike Srpske (VRS), na području Donjeg Vakufa u proljeće i ljeto 1992. godine počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Zatočenje i mučenje 150 civila

„Oni se terete da su sudjelovali u nezakonitom zatočenju oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih ozlijeda, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozlijedama kod većeg broja zatočenih osoba“, navedeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prenijela je Anadolija. 

Osumnjičeni će u zakonskom roku, uz poštivanje mjera sigurnosti zbog pandemije COVID-19, biti predati postupajućem tužitelju koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Izvor: Agencije