Srbija: Otvorena nova COVID bolnica, danas prvi pacijenti

Nova COVID bolnica u Batajnici ima kapacitet 930 mjesta (Tanjug)

Nova COVID bolnica u Batajnici sa kapacitetom 930 mjesta otvorena je danas, a prve pacijente primit će poslije 17 sati, javlja agencija Anadolija.

Bolnica je izgrađena za četiri mjeseca i ima devet odjeljenja sa po 30-40 kreveta, ukupno 930 mjesta i to 680 poluintenzivne i 250 intenzivne njege, a primat će pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Otvaranju je prisustvovala predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je kazala da Srbija dobija novu bolnicu u najtežem mogućem trenutku, kada je danima ogroman broj novozaraženih korona virusom, sa više od 800 hospitalizovanih pacijenata dnevno.

Ona je najavila da bi i nova COVID bolnica u Kruševcu trebalo da bude otvorena 15. decembra.

Zabrana rada ugostiteljskih objekata

O vakcini protiv korona virusa, Brnabić je rekla da je u Srbiju na testiranje stiglo 20 ruskih vakcina “Sputnjik V” i dodala da se nada da će ugovor sa kompanijom Pfizer o kupovini vakcine biti potpisan u ponedeljak.

“Nadam se da će biti onako kako smo obećali, da će Srbija biti među prvim zemljama sa vakcinom i da će to biti do kraja godine”, dodala je.

U Srbiji je prema presjeku od 15 sati u četvrtak, do sada registrovano približno 200.000 slučajeva oboljenja COVID-19, a zabilježeno je i 1.765 preminulih od posljedica zaraze korona virusom.

Prema novim mjerama Vlade Srbije u borbi protiv korona virusa, ugostiteljski i uslužni objekti mogu da rade danas do 17 sati, dok je uvedena zabrana rada za vikend, odnosno od petka u 17 sati do ponedeljka u pet sati ujutru.

Izvor: Agencije