Palmer: Američki pristup Zapadnom Balkanu se neće promijeniti

Bit ćemo posvećeni stabilnosti, prosperitetu i miru širom regiona, naglasio je Matthew Palmer (Reuters)

SAD je posvećen partnerstvu sa zemljama Zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj perspektivi i taj pristup se neće promijeniti, izjavio je Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik američke administracije za to područje.

U intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike (VoA) rekao je da ne želi predviđati šta će raditi naredna administracija, ali napominje da on posljednjih 27 godina radi na Zapadnom Balkanu u demokratskim i republikanskim američkim administracijama.

“Američki pristup regiji bio je dosljedan od administracije do administracije, jer su naši interesi dosljedni od administracije do administracije. Naša vizija Zapadnog Balkana predstavlja skup zemalja koje su u miru jedna s drugom, sa svojim susjedima, država koje su stabilne, prosperitetne i integrirane u evropske i euroatlantske institucije. Tu posebno mislim na NATO i Evropsku uniju”, kazao je Palmer, prenosi Tanjug.

U vezi dijaloga Srbije i Kosova, američkim angažmanom i mogućnostima za postizanje političkog sporazuma dvije strane, američki diplomata je ukazao da je SAD dosljedno angažiran u tom procesu.

‘Ostat ćemo pouzdan partner’

“Bavimo se time iz dana u dan na više nivoa, uključujući u septembru ovdje, u Washingtonu, na najvišem nivou vlade SAD-a. Posvećenost partnerstvu sa Srbijom i Kosovom i evropskoj perspektivi obje zemlje neće se promijeniti. Mi ćemo sarađivati sa Srbijom i Kosovom u podršci normalizacije njihovih odnosa i njihovog evropskog puta”, rekao je Palmer.

Na pitanje da li će se nešto u američkom pristupu tom procesu mijenjati, s obzirom na to da je aktuelna američka administracija bila usredsređena na ekonomsku normalizaciju, dok se od buduće očekuje nešto tradicionalniji odnos prema tom pitanju, Palmer kaže da se osnove američkog pristupa tom i drugim procesima ne mijenjaju.

“SAD će ostati angažiran na Zapadnom Balkanu. Ostat ćemo pouzdan partner zemljama Zapadnog Balkana i bit ćemo posvećeni stabilnosti, prosperitetu i miru širom tog regiona”, naglasio je Palmer.

Izvor: Agencije